Германското правителство иска забраната за контакт и събиране на хора на едно място да се удължи до 3 май. Това става ясно от документ на правителството, който днес канцлерката Ангела Меркел обсъди с премиерите на провинциите в телефонна конференция.

В документа се казва, че трябва да се подготвят малки стъпки към нормализиране на обществения живот и възстановяване на търговските и производствените вериги. Въпреки това Меркел ще предложи на премиерите строгите мерки да останат в сила до 3 май. И след тази дата няма да има коренна промяна, а съвсем внимателно преминаване от фаза във фаза към по-голяма свобода.

Това се очакваше след изявленията на института „Роберт Кох“ вчера, според чиито данни скоростта на зараза в Германия е намаляла, но се стабилизира на твърде високо все още ниво.

Най-сложният въпрос остава кога да се отворят училищата. Най-вероятно те ще останат затворени до 3 май, макар че последната дума за това има всяка провинция. За да се отворят учебните заведения обаче е необходимо да се измисли начин децата да са в малки групи и да спазват дистанция помежду си. Концепция как да стане това трябва да се изготви до края на април. Това изключва засега отварянето на детските градини, тъй като децата в тях не могат все още да осъзнават и спазват подобни правила.

Първи ще могат да отворят магазини за велосипеди, автосервизи, книжарници и мебелни магазини, както и телекомуникационните фирми. Магазини с площ под 800 кв метра също могат вече да приемат клиенти, но при строги условия за дистанция от поне 1,5 метра, се предлага в документа.

Фризьорските салони ще отворят след 4 май, ако приемат само клиенти с часове и няма струпвания на хора.

Обмисля се отварянето на музеи и зоологически градини. Театри и концертни зали остават затворени.

Не е ясно какво ще решат премиерите за носенето на маски. При всички положения вероятно ще се придържат към препоръката на медиците те да се слагат на места, на които не може да се спазва дистанция – например в градския транспорт.

Гражданите трябва да продължат да се въздържат от пътувания и вътре в страната, за пътувания в чужбина остава в сила препоръката, важаща в цял свят  - отказ от тях.

Дали да се разхлабят правилата за посещение на литургии и молитви все още се дискутира. Решение ще се вземе съвместно с религиозните лидери след разговор дали и как може да се осигури дистанция и хигиена. Възможно е да тръгне отново и Бундеслигата, но без публика.

Все още нито една от изброените мерки не е окончателна решена, дискусиите на Меркел и премиерите на германските провинции продължават. Всяка провинция ще прецени и кои мерки да запази и кои може да разхлаби според ситуацията на нейна територия, тъй като болестта не е равномерно разпределена навсякъде.