Този Великден в Германия определено е различен: празни църкви, отменени семейни събирания, пустош по обичайно пълните с хора площади и улици. Но - както гласи оставеният в една от църквите надпис, „Не сте сами“, т.е. независимо къде сте, можете в сърцето си да бъдете с Бога, още повече, че за целта са положени немалко усилия в ненормалното време на пандемия.

Службите се предават по телевизията и онлайн, вестниците публикуват подробни инструкции какви ритуали и как да бъдат организирани в домашни условия, пред църквите са оставени кошници, от които богомолците могат да вземат свещи и да отнесат у дома. А в различните градове свещеници се надпреварват под каква оригинална форма да поднесат празничната си проповед, щом няма как да бъде пред публика.

Пред много от църквите са оставени свещи, които хората могат да вземат и да отнесат, за да си ги запалят вкъщи.

В стремежа си до достигнат до паството въпреки забраната за посещаване на църквите, пасторите определено проявяват креативност.

Един например е събрал от богомолците техни селфита, които са поставени по банките в църквата - вместо лично присъствие. Друг храм предлага участие в службите чрез уебинар - платформа, която иначе се използва за семинари на различни теми. Така богомолците получават възможността чрез чат да отправят своята молитва, да се включат в допитвания, да публикуват линкове или да припяват на псалмите.

По-модерните интерактивни форми не са за всеки, но има и по-конвенциални начини за „присъствие“ на службите – чрез радиото или телевизията, предаващи масово службите от църквите, в които пасторът или пасторката са сами, единствено в компанията на органиста. Тези предавания се радват на огромен отзвук – квотите на слушателите и зрителите са нараснали няколко пъти. А извън радиоапарата и малкия екран все пак има и възможности за почти лична среща със свещеника: семейство пастори от Долна Саксония обикаля из енорията си с джип, на който е монтиран високоговорител. Така двамата изнасят проповеди пред домове за възрастни хора и по площади.

„Не сте сами“ - гласи отправеното към богомолците послание.

Берлинският архиепископ Хайнер Кох признава, че първоначално му е било много странно да служи без присъствието на миряните, но разбрал, че не е сам на службите – със сърцата си хората пред телевизора или компютъра били с него.

„Получих снимки на семейства, които са запалили свещи пред телевизора или компютъра“, разказва той.

И макар вкъщи да не важат правилата за по-официално облекло, с което обичайно се посещават неделните църковни служби, определено и у дома хората не би трябвало да бъдат по пижама по време на ритуала, апелира теологът Гидо Фукс, според когото отбелязването на Великден дори и при тези условия не бива да се извършва между другото, по време на закуска.

Телевизията е основният посредник между Бога и германците на този Великден.

В селските райони църквите определено полагат повече усилия да напомнят за себе си по празниците – разпространяват писма, текстове на молитви и листовки с указания за домашно отбелязване на Великден по пощата, или пък закачат по оградите на домовете торбички с благословии, свещи и шоколадови яйца.

Забраната за посещение на църквите не се отнася единствено до автокината, както например в Дюселдорф, където в празничните дни протестантски и католически свещеници се редуват да проповядват от трибуната. За съжаление обаче присъстващите не могат да ги видят на екрана – той не се използва, респективно хората могат да проследят службата почти изцяло само от радиото в колата си.

„Великден ще мине по-различно“, заяви канцлерът Ангела Меркел в навечерието на празника, добавяйки: „Знам, че това е строга мярка, но тя спасява човешки животи“.

Заради ограниченията на контактите подаръчетата за празника се оставят пред вратата.

Под мотото „Пандемията не признава празници“ тя призова гражданите и на Великден да ограничат социалните си контакти извън роднинския кръг в съответствие с правилата. И това се спазва – в празничния великденски предиобед пред вратите на една или друга къща са оставени малки подаръци от приятелите, които няма как да се видят.