Злоупотребява ли община Силистра с въведеното извънредно положение в страната, за да възлага обществени поръчки без конкурс?

Това питат от неправителствената организация "Антикорупционен фонд". Те са изпратили сигнал към Агенцията за държавна финансова инспекция с искане за цялостна проверка на възлагането и изпълнението на обществена поръчка за застраховане на община Силистра.

За какво става дума? На 18 март кметът на общината пуска поръчка с прогнозна стойност от над 55 млн. лв. с предмет "Застраховане на общинските моторни превозни средства и недвижими имоти". Мотивирайки се с извънредното положение, община Силистра не организира състезателна процедура, нито кани няколко застрахователни компании да подадат оферта, а чрез пряко договаряне възлага поръчката на досегашния изпълнител ЗАД "АСЕТ ИНШУРАНС" за срок от още 12 месеца.

Според общината това е напълно нормално, защото въведеното извънредното положение на 13 март не позволява да се спазят предвидените по закон срокове за открита или друга състезателна процедура. Подновяването на застрахователните полици пък било "неотложно". Така се пристъпва и към прякото договаряне. 

Разследването на АКФ обаче доказва, че община Силистра е била длъжна да обяви процедура за обществената поръчка още преди въвеждането на извънредното положение. Самите полици изтичат на 29 март тази година, а според разпоредбите на Закона за обществените поръчки търгът е трябвало да тръгне най-късно през февруари. 

С други думи, пишат от АКФ, спешността на случая се дължи на бездействието на възложителя, а не на напредвидени обстоятелства, и поради това не може да оправдае изключения от разписаните в ЗОП процедури.

Организацията напомня, че приетото в отговор на извънредното положение законодателство по никакъв начин не суспендира законосъобразното провеждане на обществените поръчки. ЗОП не е отменен и следва да се прилага стриктно от възложителите.

Според АКФ са налице данни за нарушение на член 79 от закона, а именно, че кметът на Силистра е огранил възможността на други дружества, предлагащи застрахователни услуги, да участват в процедурата и така е нарушил принципа на свободната конкуренция. 

Клуб Z потърси община Силистра за обяснение на ситуацията, но на посочените телефони за отдел "Връзки с обществеността" не отговори никой. Редакцията изпрати своите въпроси писмено и очаква отговор. Когато той бъде получен, ще бъде публикуван.

"Описаният случай в Силистра илюстрира обезпокоителна тенденция извънредното положение да служи като основание за заобикаляне на законови процедури, които при нормални обстоятелства са задължителни и служат за защита на публичния интерес, осигуряване на максимално широка конкуренция и оптимално разходване на публични средства", коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Сигналът към АКФ пък е получен от журналиста Димитър Пецов, който е част от групата "Граждански контрол Силистра"