В света се разработват 70 ваксини срещу коронавируса, като три от тях вече се тестват върху хора, съобщи СЗО, цитирана от Блумбърг. Най-голям напредък се наблюдава при експериментална ваксина от базираната в Хонконг CanSino Biologics Inc. и Пекинския институт по биотехнология, която е във втора фаза.

Другите две, които са тествани върху хора, са разработвани отделно - едната от американските фармацевтични компании Moderna Inc., другата от Inovio Pharmaceuticals Inc., по данни на СЗО.

Прогресът по разработване на ваксина се случва с безпрецедентна скорост и се очаква в рамките на година такава да бъде пусната на пазара. При обикновени обстоятелства това отнема между 10 и 15 години.

СЗО също изтъква успехите на Pfizer Inc. и Sanofi за представянето на ваксини в предклиничните фази.

CanSino обяви през миналия месец, че е получила одобрението на Китай да стартира тестове върху хора. Moderna Inc., която никога не е изработвала продукт, също получи "зелена светлина" през март, с което прескочи задължителните години тестване върху животни. Inovio започна тестване върху хора през миналата седмица.