Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По повод започналото скринингово изследване в Банско и резултатите, които показват, че 8% от първите тествани се прекарали или в момента боледуват от COVID-19, българският планински курорт беше сравнен с немското градче Гангелт. Но различията между двете огнища са много повече от приликите.


Окръг Хайнсберг, провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира община Гангелт, е с население 40 000 души. До 10 април в него имаше 1573 позитивни (тествани, защото са с оплаквания) и 51 починали. Поради това започнаха да наричат Гангелт „германския Ухан“. SARS-CoV-2 започна да се разпространява в окръга след 15 февруари, когато в Гангелт (1500 души) бе проведен традиционен карнавал. 47-годишен мъж от участниците в шоуто стана първият пациент, приет в интензивно отделение с COVID-19 в Германия. Преди дни в Гангелт започна първото представително проучване в огнище на новия коронавирус, което обхваща 1000 души от 400 домакинства.

Целта на проучването е да се хвърли светлина върху въпросите колко смъртоносен е вирусът, колко души вече са заразени, колко от тях са се разболели и т.н. Тоест след анализ на резултатите да може да се прогнозира с много по-голяма точност как ще се развие епидемията в цялата страна. Но направените анализи повече объркаха обществото и медиците, отколкото внесоха някаква яснота за бъдещето.

Първите 500 теста

Преди 4 дни вирусологът проф. Хендрик Щреек, директор на института по вирусология в университета в Бон, ръководител на проучването, представи първите междинни резултати на базата на 500 тествани в Гангелт. Стана ясно, че 15% от тях са преболедували или в момента боледуват от COVID-19. Смята се, че за цяла Германия този процент е 5.

Починалите са 0,37% от заразените, т.е. на 300 заболели умира един. Това число е около пет пъти по-ниско от смятаната досега като средна стойност за Германия от американския университет „Джонс Хопкинс“, а именно 1,98%. Според различни коментари огромната разлика се дължи на това, че извадката включва много повече хора, които са SARS-CoV-2 позитивни, от средното за страната – включително хора без симптоми или такива, които са нямали представа, че са болни. Все още е рано за оптимистични прогнози, но тези числа показват, че новият коронавирус вероятно е много по-малко смъртоносен, отколкото се смяташе досега, коментира Der Spiegel.

Други резултати: 

При 2% от тестваните е открита активна инфекция (с PCR тест), което означава, че те са били болни в момента на изследването.

При 14% са открити антитела в кръвта срещу вируса, което показва, че те са го преболедували (в това число може да влизат и част от активно болните). Според първоначални оценки може да се смята, че те са имунизирани срещу вируса за следващите 6 до 18 месеца. Това число е важно, защото, ако 60% от населението е преболедувало, епидемията сама затихва и отшумява. В същото време това не може автоматично да се пренесе върху цяла Германия, тъй като броят на позитивните в огнището (затова е огнище) е много по-висок от този в останалата част на страната.

„Има един сигурен модел на разпространение, който наблюдаваме навсякъде: Там, където има пеене и танци, вирусът се разпространява по-бързо“, споделя проф. Щреек.

Според него наложените в страната ограничения все още са много важни и не трябва с лека ръка да бъдат отменени. Политиците пък смятат, че може да се мисли за гъвкаво отслабване на мерките в района, за който се предполагаше, че е в катастрофално положение.

Така че всеки е объркан, коментира „Гардиън“. Никой не знае дали тази извадка може да бъде представителна за цяла Германия. Между другото стана ясно, че цялото изследване е подкрепено от медийната група Storymachine, което е „изключително странно за научни изследвания, правени от един държавен университет“.


Критици на проучването и представените резултати споделят, че интерпретациите са тенденциозни и се търсят начини за отмяна на карантината. Те питат - каква е надеждността на направените тестове, по един човек от домакинство ли се тества или не, колко са фалшиво позитивните резултати и каква е чувствителността на тестовете спрямо новия вирус. Защото, ако те дават по-висок брой преболедували, автоматично процентът на починалите ще се окаже по-нисък и заблудата ще бъде доста неприятна. 

Същите въпроси могат да бъдат зададени и след приключване на скрининга в Банско. Във всеки случай анализът на резултатите ще бъде от съществено значение за тяхната прогностична стойност по отношение на развитието на епидемията в цялата страна. Това налага в тяхното обсъждане да се включат и специалисти по математическо моделиране.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ФАКТ!!!!

НОЩ-а нито един път досега не е дала сравнение ОТ началото на годината са починали N броя от матряла в територията му.. Което е повече или по-малко със същия период миналата година.. Или пък със средния брой починали за предходните пет години.. Та матряла сам да прецени страха от коронавируса....
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Още факти:

Точно така. На сайта на ООН имаше информация по държави до към началото на Март - починали от вируса и общо починали. После махнаха информацията за общо починалите и вече не я дават, щото не им се вписва в измишльотините. Аз лично гледах данните за Италия - при средно починали за 2019 г по около 1800 души за цялата страна, на 13 март, ако не се лъжа имаше 600 и кусур починали от вируса и общо 1265 починали в цялата страна! Тоест има намаление от средния брой! Ама това никой не го казва...А вие вервайте у пандемията в главите на плешивите негодници и лъжци от телевизора...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.