Седмица след православния Великден започва важният мюсюлмански празник Рамадан. Вече започнаха и дискусиите как ще протече свещеният месец по време на пандемията. Самият пост не би трябвало да се отрази негативно върху хората, дори напротив.

Според д-р Муаиз Алислам Фариз, преподавател по хранене и диети в университета на Шарджа, ОАЕ, въздържането от храна от изгрев до залез в продължение на 30 дни не води до понижаване на имунитета при здрави хора. Дори да има малки отклонения, те бързо се преодоляват след приключване на поста, твърди той.

Неговата изследователска група доказва, че целодневното гладуване подобрява имунния отговор спрямо различни бактериални агенти, включително туберкулозния бацил. Същевременно намалява рискът от автоимунни заболявания. Постът се отразява благоприятно и върху болни с инсулт, болестта на Алцхаймер, деменция и други невродегенеративни заболявания. Във всеки случай той препоръчва покрай сладкото и мазнините, които се приемат в изобилие по времето на Рамадана, да се консумират и много зеленчуци, бобови растения, ядки, микроелементи, витамини и минерали.

Въздържането от пушене в продължение на цял ден със сигурност ще облекчи белодробната система на пушачите, като се има предвид, че те са с по-висок риск от COVID-19. Вече е ясно, че заболявания на белия дроб като хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест, астма и други улесняват проникването на новия коронавирус до най-крайните разклонения на бронхиалното дърво, където причиняват пневмония. 

От друга страна, забраната да се пият течности крие доста опасности за рисковите контингенти. Точно тази тема се обсъжда особено горещо от шейхове в различни арабски страни. Някои дори са склонни да пледират за разрешаване на течностите през деня. Но други са за стриктно спазване на обичая. Говеенето не е  задължително за непълнолетни, болни, възрастни, родилки, така че вероятността тяхното здраве да бъде допълнително застрашена не е реална.  

Рамаданът не е само месец на пост, но и месец на социална преданост и солидарност. Събирането на много хора, не само роднини на едно място, организирането на масови вечери и за по-бедните хора след залез слънце (ифтар)  е може би едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена мюсюлманската общност. Как ще бъде решен този въпрос във всяка страна - още не е известно. Засега мюсюлманите се обединяват около идеята храната за бедните да се раздава персонално по местоживеене и добре опакована.

В мюсюлманските страни наложената карантина се спазва строго, но вирусът продължава да завзема нови и нови територии. В Йордания, например, има само 372 позитивни и 7 починали. 

Вирусът се разпространи в Средния изток от светия град Кум в Иран. Той вероятно е бил пренесен от търговец, пътувал до Китай. Саудитска Арабия побърза да затвори светите джамии в Мека и Медина още в началото на март и сега обмисля да отмени хадж, който се очакваше да привлече около 3 милиона поклонници в края на юли. От събирането на първите поклонници през 629 г. сл. Хр. до днес той е бил отменян 40 пъти. В арабските страни остават забранени всички публични събирания, включително петъчните молитви. Джамиите са затворени, а мюезините промениха призива си от „Елате да се молите“ на „Останете вкъщи да се помолите“.