43% от българите смятат, че доходите им ще намалеят чувствително, заради ограничителните мерки по време на извънредното положение. Една трета от анкетираните се опасяват, че могат да изгубят работното си място. 80 на сто смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.

Това показват данни от втора част от изследване на "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е проведено сред 1005 души, между 1 и 5 април 2020 г. 

Всеки трети се страхува, че може да изгуби работното си място. Една четвърт от анкетираните нямат такива опасения. 4% от тях декларират, че вече са изгубили своята работа.

43 на сто очакват, че през следващата една година доходите им ще намалеят чувствително като резултат от сегашната ситуация. Друга над една пета предполага, че доходите им ще намалеят в известна степен. Според 16 на сто няма да има промяна в това отношение. Ръст в доходите си предвиждат едва 3 на сто от участниците в проучването.

Една пета от хората съобщават, ме нямат никакви спестявания. На най-голям дял от анкетираните - 43 на сто, парите за черни дни ще стигнат едва за месец.

Близо три четвърти (73%) са чули за икономическите мерки, които предприема правителството, за да намали негативните последици от кризата. Близо едно пета не са запознати с тях..

Очакванията към държавата за още по-силна икономическа намеса са налице. Повече от половината (56%) от хората, които знаят за икономическите мерки, ги смятат за недостатъчни. 27 на сто са на обратната позиция.

Като цяло няма страх от липси на продукти и консумативи на пазара. Повече от половината (55%) от анкетираните не се опасяват, че по време на извънредното положение може да свършат или да има недостиг на хранителни продукти. На противоположното мнение са 42 на сто. Половината от анкетираните (50%) се притесняват да не свършат някакви лекарства. Най-спокойни са хората (69 на сто) за горивата по бензиностанциите.

80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият. Според 10 на сто няма да има промяна.