"Не очаквайте от мен да персонифицирам, да обвинявам конкретни лица в такава една отговорност. Очевидно е, че и тогавашният ВСС, и тогавашната изпълнителна власт, и тогавашните административни ръководители... 

Водещата подхвърля: ... И тогавашният министър на правосъдието!"

В такъв дух на единомислие премина интервюто на министър Данаил Кирилов по БНТ тази сутрин, след като вчера ВСС обсъди (на закрито заседание) доклад, който открил уязвимости в Централизираната система за случайно разпределение на делата на ВСС. Вместо какво пише в доклада, публиката получи прессъобщение от съвета и някой ден в бъдещето евентуално ще получи резюме с информация, написано от фирмата одитор.

По повода главният прокурор Иван Гешев даде интервюта, разпореди образуването на досъдбно производство и поименно назова в първия ден на разследването виновните - Христо Иванов, Лозан Панов и Калин Калакчиев. А министър Кирилов, Боян Магдалинчев от съвета и др. направиха медиен демарш, въпреки че вчера ВСС не вдигна тайната върху доклада, а членове на съвета цитираха, че вътре изобщо не пише да е имало и един успешен пробив в системата. Само един опит.

Кирилов днес също потвърди, че е установено, че през 2016 г. има "находка", която е спомената във финала на доклада - неуспешен опит за проникване в системата (забележително е, че с гласовете на мнозинството вчера ВСС отказа да даде думата и да изслуша дори собствените си експерти по обвиненията, камо ли да покани разработчиците на ЦССРД системата от 2015 г., б.р.).

Въпреки това той нямал съмнения, че "тази пробита система е била достъпвана неправомерно и е била манипулирана". "Значи вие знаете, че има?", опита да му помогне водещата и му зададе т. нар. въпрос: "Някой се е възползвал от това?"

Кирилов днес каза още, че...

"Тази система е внедрявана на крак. Много пъти е сменяна концепцията как да бъде интегрирана. Остава усещането, че се е действало на парче."

(Всъщност това е точно така - защото през 2015 г. тя бе вкарана "на пожар" с пълно единодушие от тогавашния ВСС, след като бяха направени разкрития за тотални манипулации на старата система Law Choice. Друг е въпросът, че оттогава два състава на Съдебния съвет все не успяват да приключат единната информационна ситема на съдилищата, която трябваше да бъде готова до декември 2017 г., а още не е, б.р.)

Стопкадър от тв екран от днес.

Правосъдният министър днес се ожали, че му е коствало девет месеца усилия (той пръв се сети за случайното разпределение през миналото лято, б.р.) и че се оказвало, "че тази електронна система е митично електронна". Тя била краен продукт, чиято цел е да създаде лист хартия.

Но имало интереси тази система да не бъде ревизирана, одитирана и поставена под съмнение и анализ.

Въпреки че успешни пробиви няма, правосъдният министър - както и вчера Боян Магдалинчев - направи аналогия с метода, с който е атакувана НАП. И тук дойде въпросът от водещата - дали става въпрос за "същите поръчители".

Което - съчетано с някои изказвания на Иван Гешев по адрес на Христо Иванов - може да подсказва как предстои да се развият събитията.