Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо 30 000 лв. обезщетение за неизползвани отпуски е получил бившият генерален директор на БНР Светослав Костов. Самият той е участвал в обсъждането и гласуването на оставката му като шеф на радио „София“, откъдето са натрупани и дните му за отпуск. Решението за сумата е взето с още двама членове на управителния съвет на радиото през юли 2019 г. – три месеца преди Костов да бъде отстранен като генерален директор от Съвета за електронни медии (СЕМ). И независимо че гласувал за собственото си възнаграждение, Костов не е в конфликт на интереси, защото е отказал да се върне на предишния си пост в радио "София". 

"А напротив, в конкретния случай лицето се лишава от правото да запази трудовото си правоотношение."

Това се казва в решение на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Тя се е произнесла на 29 януари по сигнал за конфликт на интереси, подаден срещу Костов. 

"В хода на производството е установено, че Светослав Костов в качеството си на генерален директор на БНР и председател на управителния съвет на БНР е упражнил правомощията си по служба при гласуването за утвърждаване на предложение за освобождаването си от длъжността "директор радио програма" в програма радио "София" при БНР по взаимно съгласие. 

Обстоятелството, че с подаването на молбата си за прекратяване на трудовото си правоотношение по взаимно съгласие Светослав Костов се е лишил от правото да се възползва от полагащия му се неплатен отпуск за времетраенето на мандата му като генерален директор на БНР и да запази работното си място, както и това, че същият е гласувал предложението за освобождаване от заеманата длъжност, изключва наличието на частен интерес. 

Прекратяването на трудовото правоотношение само по себе си не води до облага за лицето, а напротив, в конкретния случай лицето се лишава от правото да запази трудовото си правоотношение", пише в решението на КПКОНПИ.

Светослав Костов беше избран за генерален директор на БНР в края на юни миналата година. На 12 септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск заради критичния ѝ поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев, тогава заместник на Сотир Цацаров. 

Самият Костов ѝ признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова, разказва тя. По-късно той отрече и се закани да съди "клеветниците", които се "упражнявали" върху името му.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Държавното обвинение започна и разследва за цензура в общественото радио. В парламента бе назначена анкетна комисия. На няколко пъти журналисти от БНР и техни колеги от други медии излизаха на протести с искане за оставката на Костов. През октомври Костов бе отстранен от СЕМ, а в началото на тази година регулаторът избра Андон Балтаков за генерален директор на радиото.   

Коментари

 's picture

Pen40

30 000 лева

Нищожна сума на фона на ангажимента за медиен комфорт на Цацата и Гешеф, касапското отстраняване на Силвия Великова и безпрецедентното спиране на радиосигнала на програма Хоризонт.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.