Близо 30 000 лв. обезщетение за неизползвани отпуски е получил бившият генерален директор на БНР Светослав Костов. Самият той е участвал в обсъждането и гласуването на оставката му като шеф на радио „София“, откъдето са натрупани и дните му за отпуск. Решението за сумата е взето с още двама членове на управителния съвет на радиото през юли 2019 г. – три месеца преди Костов да бъде отстранен като генерален директор от Съвета за електронни медии (СЕМ). И независимо че гласувал за собственото си възнаграждение, Костов не е в конфликт на интереси, защото е отказал да се върне на предишния си пост в радио "София". 

"А напротив, в конкретния случай лицето се лишава от правото да запази трудовото си правоотношение."

Това се казва в решение на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Тя се е произнесла на 29 януари по сигнал за конфликт на интереси, подаден срещу Костов. 

"В хода на производството е установено, че Светослав Костов в качеството си на генерален директор на БНР и председател на управителния съвет на БНР е упражнил правомощията си по служба при гласуването за утвърждаване на предложение за освобождаването си от длъжността "директор радио програма" в програма радио "София" при БНР по взаимно съгласие. 

Обстоятелството, че с подаването на молбата си за прекратяване на трудовото си правоотношение по взаимно съгласие Светослав Костов се е лишил от правото да се възползва от полагащия му се неплатен отпуск за времетраенето на мандата му като генерален директор на БНР и да запази работното си място, както и това, че същият е гласувал предложението за освобождаване от заеманата длъжност, изключва наличието на частен интерес. 

Прекратяването на трудовото правоотношение само по себе си не води до облага за лицето, а напротив, в конкретния случай лицето се лишава от правото да запази трудовото си правоотношение", пише в решението на КПКОНПИ.

Светослав Костов беше избран за генерален директор на БНР в края на юни миналата година. На 12 септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск заради критичния ѝ поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев, тогава заместник на Сотир Цацаров. 

Самият Костов ѝ признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова, разказва тя. По-късно той отрече и се закани да съди "клеветниците", които се "упражнявали" върху името му.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Държавното обвинение започна и разследва за цензура в общественото радио. В парламента бе назначена анкетна комисия. На няколко пъти журналисти от БНР и техни колеги от други медии излизаха на протести с искане за оставката на Костов. През октомври Костов бе отстранен от СЕМ, а в началото на тази година регулаторът избра Андон Балтаков за генерален директор на радиото.