Ръководството на Българското национално радио (БНР) възстанови журналистката Силвия Великова като съдебен репортер и я върна като водеща на сутрешния блок на "Хоризонт" няколко часа, след като по-рано през деня бе отстранена. Това съобщи самата Великова в профила си във фейсбук, малко преди 22 часа  в четвъртък вечерта.

Уловката е, че освен нея в съдебния ресор ще има и втори човек, който трябвало да осигурява "плурализма". Иначе ще бъде възстановена като водеща от следващата седмица.

"Искам да благодаря на всички, които ми писаха или звъннаха и да се извиня, че на повечето не реагирах. Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми,че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него!!!. От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок.

Впечатлена съм от подкрепата, която получих и съм убедена, че тя е подкрепа за това БНР да продължи да бъде най-свободната медия. А тя е такава, защото през годините десетки журналисти са отстоявали това...на всяка цената. Развръзката изглежда успех, но за съжление - дори и в личен план, не е повод за ликуване. Затова отивам да си сипя, както казват някои от вас", написа Силвия Великова.

Съобщението ѝ бе придружено от клип на станалото емблематично за протестите в националното радио изпълнение на Пол Макартни на песента Let it Be.

Ръководителите на БНР и "Хоризонт" засега не отговарят на позвъняванията ни за коментар.

Отстраняването на Великова от съдебния ресор и свалянето ѝ от ефира на БНР предизвика днес многобройни спонтанни протести от колеги и гневна декларация от Асоциацията на европейските журналисти.

Също днес стана ясно, че за първи път в петък националното радио ще спре излъчването си между 6 и 11 часа. Официалната формална причина е профилактика на излъчвателите, пише в съобщение на БНР, публикувано в 21,16 часа.

Истинската причина е, че нито един журналист от радиото не се е съгласил да замести отстранената по-рано през деня като водеща на сутрешния блок Великова. Пред OFFnews журналисти от БНР са обяснили, че профилактики се правят редовно, но винаги има подсигурени резервни мощности. Съобщението за профилактика им е пратено в късния следобед, когато се разбра, че недоволствието от отстраняването на Великова от ефир и забраната ѝ да води съдебния ресор, е ескалирало. Тогава изрично им е било казано да подготвят новина за "планираното спиране по технически причини", но да не я пускат до второ нареждане, съобщава още OFFnews.