С ожесточен дебат депутатите приеха днес доклада на временната анкетна комисия, която близо шест месеца заседава в опит да установи причините за заглъхването на националното радио и имало ли е оказван политически натиск. Както Клуб Z писа, финалният доклад се оказа доста витиеват по отношение на оказвания натиск - комисията не можела да твърди имало ли е или не такъв. По отношение на спирането на програма "Хоризонт" на 13 септември м.г. се посочва отговорност на ръководството на БНР (вече бившото - в лицето на генералния директор Светослав Костов).

Яснота можеше да бъде внесена само ако прокуратурата бе обявила докъде е стигнала в разследването си и за натиска, и за заглъхването на програмата. Но през януари Иван Гешев заявил на запитване, че нямало нищо ново спрямо последните изнесени данни - в началото на октомври м. г. от предшественика му Сотир Цацаров. Т. е. повече от пет месеца държавното обвинение или не е работило по казуса, или не счита за необходимо да уведоми депутатите и обществеността докъде е стигнало.

Гешев наблюдава

По време на въпросното октомврийско заседание Цацаров обяви още, че за да се внесе яснота по въпроса с натиска са изискани телефонни разпечатки и записи от камери, като както стана ясно - резултатите от тях и до днес остават загадка. Наблюдаващ прокурор бе Иван Гешев, по ирония - сочен за основата на оказвания натиск. 

Журналистката и водещ Силвия Великова изненадващо бе свалена от ефир през септември, а ресорът й "правосъдие" - отнет. Великова разказа, че Костов в личен разговор с нея е мотивирал това с оказван му натиск от четири лица - защото Великова отразявала критично избора на нов главен прокурор - единственият кандидат тогава - Гешев (като самият Костов отрича както някой да му се е обаждал, така и изобщо да е говорил с Великова). След бурна реакция на журналистическата общност лично премиерът Бойко Борисов се обади на Костов и тогавашният шеф на БНР се видя принуден да възстанови Великова и в ресора ѝ, и в ефир. Така тя трябваше да води предаване на 13 септември, но пък предната вечер на сайта на радиото се появи информация, според която точно в този часови диапазон ще се извършва профилактика и "Хоризонт" ще замлъкне.

"Този Костов много лъже"

Именно около това се завъртя и днешният дебат в залата, подет от депутата от левицата Антон Кутев. В дълго изложение Кутев акцентира върху заявките на Цацаров: а) да даде повече информация за хода на разследването по всяко време, по което депутатите от временната комисия пожелаят; б) да оповести информация от разпечатките и камерите; в) да има досъдебно производство и за оказван натиск.

"Парламентарната демокрация е убита с посредственост", започна Кутев по адрес на "беззъбия" доклад.

И припомни, че и Цацаров, и от Съвета за електронни медии (СЕМ) са видели, че има данни за престъпления, само депутатите не успели. 

"Разпечатките и камерите щяха да ви дадат ясна картина. Светослав Костов лъже. Междудругото този Костов много лъже, мнооого. И това ви го каза и прокуратурата. Да не говорим, че не помни нито мястото, нито часа (на проведените разговори с техническия директор относно спирането на радиото, б.р.) - добре, че вече не е директор на радиото с тази къса памет", посочи Кутев.

"Гешев да води разследване срещу Гешев"

След което депутатът от левицата директно попита: "Защо прокуратурата не си е свършила работата - четири месеца, след като главният прокурор е говорил. За четири месеца прокуратурата не е могла да прегледа камерите? Не е взела разпечатките, като е имало съдебно решение? Не ги е видяла  прокуратурата, или не иска да ги даде? Кое от двете?"

И направи директна препратка към съмненията, че натискът е идвал заради Гешев с факта, че той хем бе наблюдаващ прокурор, хем сега вече е главен.

"Тук става дума за това Гешев да води разследване срещу Гешев. Цялата тази драматургия се появява, защото Силвия Великова е опитано да бъде спряна заради отразяването ѝ на Гешев. 

Видях олигарси, арестувани заедно със семействата им. И аз го поздравявам. Има енергията и емоцията да провери приватизацията отпреди 30 години. Ама хайде да имаме волята да проверим едни разпечатки отпреди шест месеца!", посочи Кутев.

Депутати в конфликт на интереси

След това Кутев посочи, че лично не смята, че Гешев е звънял. Но препрати към свои колеги депутати с фразата "друг е звънял".

"Някои депутати да внимават как ще гласуват сега, да не се окажат в конфликт на интереси", намекна.

Последваха възгласи от частта на ГЕРБ в залата "кажете кой". "Ами хайде, де, вие трябваше да кажете това", отвърна им Кутев.

И в заключение призова докладът да не се приема, докато не бъде извикан в зала Гешев, за да разкаже за хода на разследването.

Изказвания в този дух имаше и от членовете на временната комисия и съпартийци на Кутев Александър Симов и Иван Ченчев. От ДПС никой не се изказа, като Йордан Цонев, който иначе бе много активен по време на заседанията, обяснявайки, че няма натиск над Великова, а обратното и такъв не може да се докаже, защото самият Костов отрича, днес не бе в залата.

"Не да помогнем - да не вредим"

Да защити доклада стана само председателя на комисията Тома Биков (ГЕРБ). За да заяви, че целта на тази комисия не била да е разследващ орган, а "ако не сме в състояние да помогнем поне да не навредим".

Биков разви тезата, че комисията е била "на границата на политическата интервенция в една обществена медия".

"Можеше да бъдем обвинени, че оказваме политически натиск. Мисля, че останахме в рамките на закона неутрални", заяви. 

Според Биков в самото радио "има лобита, които търсят политическа подкрепа". Последното бе казано по повод на обратното - предполагаемия политически натиск върху журналистите. "Нормалната атмосфера сега там е доста абстрактно понятие. Там има хора, които са се били! Има подаден сигнал до 4 РПУ", допълни, визирайки отделен казус в БНР.

И пак заяви, че нямало как да посочи хората, оказвали натиска върху Костов, ако самите журналисти не направят това:

"Лично аз зададох въпроса към г-жа Силвия Великова: "Имате ли предположения от къде може да дойде този политически натиск". Тя отговори "Не, нямам". Сега вие искате аз да имам такива предположения."

Данните от прокуратурата - спекулации

Биков разви още една своя теза - лично той предпочитал прокуратурата да не обявява данни от разпечатки и камери, защото щяло да се породят спекулации (предвид факта, че трафичните данни не са СРС - т.е. показват само кой с кого е водил разговори по телефона и кога).

"Разпечатките - вие ги превръщате в ключа към разгадаването на този казус. Личното ми мнение е че биха навредили. Ще покажат с кои хора е говорил генералният директор на радиото - 30-40 души. Оттам нататък вкарваме тези 30-40 души в оборота на обществото - водим ги тук, по комисии, после и по телевизии и всеки разказва своята версия. Това ще доведе до спекулации, а ако някой е оказвал натиск, ще отрече. Това не са СРС", заяви депутатът от ГЕРБ.

След което пак посочи: "Да се опитаме да помогнем, а не да вредим. Или поне да се опитаме да не пречим."

На финала все пак Биков допусна, че можело казусът "БНР" да продължи да се разглежда - но вече във формат постоянната Комисия по култура и медии. И там можело да бъде извикан Гешев, за да разкаже за разследването.