Бюджетите на болниците ще издържат с финансирането от 85%, което предвижда като допълнителна мярка държавата за сектора. Това е оценката на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, споделена пред бТВ. 

Мнението му обаче се разминава с това на председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Пред БНР преди няколко дни той обясни, че в малките лечебни заведения между 87% и 90% от бюджета отива за фонд "Работна заплата".

"Ако ние получим 85% от т.нар. лимити, които са ни определени, трудно бихме могли в голямата част от лечебните заведения да изплатим работните заплати", каза той.

Поясни още, че в ситуацията с коронавируса и разходите на болниците растат - заради изискванията и реорганизацията на дейността. 

Още от началото на мерките срещу разпространението на коронавируса със заповед на здравния министър Кирил Ананиев беше ограничена плановата дейност на болниците. Отменени и отложени са неспешни операции, манипулации, лечение и т.н. Болниците обаче по закон получават парите си от НЗОК на база извършена дейност. Това поставяше под риск финансирането им изобщо. За това предупреди отдавна и бившият министър на здравеопазването д-р Петър Москов в статия за Клуб Z.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че е взето решение лечебните заведения да получат 85% от парите, които са изработвали преди кризата с коронавируса. 

Решетието е било договорено с Българския лекарски съюз. И д-р Маджаров го поддържа:

"На фона на кризата, на фона на това, че някои браншове са с 0% приходи, смятам, че процентите, които постигнахме за този месец, са добри. Другия месец се надяваме парите да са повече, но зависи от развитието на ситуацията".

Пред бТВ днес той обясни още, че проблем с това, че плановият прием е забранен със заповед на министъра и остава болниците да разчитат на спешния прием, който е много по-малък, е имало. С 85% от бюджета си обаче болниците трябвало да издържат. По думите на председателя на лекарския съюз към момента тези от лечебните заведения, които са имали добър мениджмънт и са работили добре преди ситуацията, породена от COVID-19, работят добре и сега.

„Проблем е, че се налага да бъдат реорганизирани специалисти от едно в друго отделение. Не на всички места все още имат достатъчни количества предпазни средства“, каза още д-р Иван Маджаров.

И добави:

„Тази криза се видя кои работят добре и кои по-малко добре. Там, където е имало лежерно отношение към работата, се вижда колко са стреснати сега“, каза още той.

Прогнозата на д-р Маджаров е, че "предстоящите великденски празници са най-страшното", ако хората не си останат под домовете. И призова гражданите да стоят вкъщи, въпреки празниците, за да не се допусне пик на заболеваемостта от коронавирус, който засега се удържа според данните на щаба, благодарение и на мерките за социална дистанция, въведени с извънредното положение. 

"Смятам, че ако прескочим този рубикон и ако всички бъдем дисциплинирани и посрещнем този празник по домовете си, можем да очакваме, че постепенно ще тръгнем към затихване на коронавируса", добави той.