Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения, са сити хора, но много българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата.

Това каза президентът Румен Радев, който във вторник посети УМБАЛСМ „Пирогов“, едно от лечебните заведения с най-висока натовареност в битката с коронавируса.

"Няма нищо по-страшно от активната глупост."

Радев не пропусна да отговори задочно и на премиера Бойко Борисов, който обяви, че при вето върху продължаването на извънредното положение ще извади ГЕРБ от парламента. "И да уморим народа", каза в петък по адрес на президента Борисов в петък.

"Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и със законите и да прочете къде може президентът да налага вето – на решения на НС не може да се налага вето. (…) Гьоте го е казал най-добре – няма нищо по-страшно от активната глупост (по Гьоте)."

Президентът, който в обръщение в края на миналата седмица призова да се мисли за икономическите последици на кризата и да се върви към облекчаване на мерките от извънредното положение, и днес говори по тази тема. 

"Обществото трябва да продължава с дисциплината, да изпълнява стриктно указанията, които се дават от властите, трябва да има ясно управление на кризата. (…) Вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се мисли за ясна стратегия как управляемо възможно най-бързо да излизаме от това състояние", каза той.

Имал "своите идеи" и властите вървели по част от неговите "стъпки". Управляващите закъснявали с мерките, които да ни предпазят от "социално-икономическа катастрофа", заяви още Радев.

За даряването на заплатите

Радев коментира и решението на депутатите да дарят част от заплатите си, като отбеляза, че би трябвало те да се лишат и от предходното си възнаграждение. Така отговори на призивите на част от тях и той да даде възнаграждението си.

"За разлика от депутати и министри, които възнамеряват да дадат заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дадох заплатата на възрастните хора от Видин. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март!"

Благодарствено писмо до президента от кмета на Видин се появи на сайта на общината малко след дарението.

Той даде за пример и благотворителността на съпругата си Десислава.
 
"Съпругата ми е дарила 10 хил. лева за храна на възрастни хора, има инициативи. Когато моята съпруга обикаляше трънските села да носи храна, когато на 1 март носи мартеници, вие къде бяхте? Не е въпрос да правиш дарителство, когато ще те дават камери. Не е само да дадеш пари, а да влезеш в къщите на тези самотни хора, да поговориш с тях“, категоричен бе държавният глава.
 
По-късно беше съобщено и че вицепрезидентът Илияна Йотова също ще дари месечното си възнаграждение - на Центъра за спешна медицинска помощ – София.

„Нормално е вниманието ни да бъде приковано към болниците, там, където са най-тежките случаи. На най-първата линия са спешните медици, които първи се отзовават на зова за помощ и се сблъскват безотказно с всичко. Човешкият живот първо зависи от техния професионализъм и всеотдайност. За да ни помогнат, но и за да опазят себе си, те трябва да бъдат защитени. В настоящата пандемия е задължително да има качествени тестове за тях, защитни костюми, всичко необходимо, още повече че трябва да си го купуват сами“, аргументира решението си Илияна Йотова.

Средствата ще бъдат преведени по сметката на Центъра за спешна медицинска помощ – София.

За "Пирогов" и за медиците

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов подчерта, че „държавата е направила каквото трябва до този момент“, но също призова обществото да подходи съвестно по време на очаквания пик между Цветница и Великден.

"Мислим след Великден общо тестуване на целия персонал на "Пирогов" – дали има натрупан имунитет", заяви още той

Румен Радев похвали създадената организация в „Пирогов“, като отбеляза, че е много важно да се запази здравето на медиците.

Призова всички лекари, медицински сестри и здравни работници да получат качествени защитни средства.