След като 25-30 дни кривата на заразени с COVID-19 в Австрия вървеше възходящо, ситуацията започва да се успокоява, а броят на тези, които се възстановяват след заболяването, бързо расте, показват данните на Worldometers.info в Австрия, .

"В Австрия нещата се развиват така, както предполагахме. Тестваме доста хорa по двата начина - за наличие на вирус и за антитела. В момента от около 110 000 тествани 12 000 са доказано инфектирани. 250 са в интензивно отделение, което е един сравнително малък процент, а броят на починалите е около 220. Това дава надежди за оптимистичен поглед в близкото бъдеще, без да се забравя, че става въпрос за нова и непозната инфекция. Намалява и броят на новоинфектираните. Следователно предприетите мерки са ефективни. Засега работят само хранителните магазини и предприятията, които са жизнено важни за страната."

Това коментира пред Клуб Z проф. Венцислав Петков, пулмолог в Университетската болница на Виена (най-голямата университетска болница в Европа) и преподавател в Австрийския медицински университет.

Проф. Венцислав Петков.

- А маските „работят“ ли?

- По принцип да, но в конкретния случай според мен масовата им употреба в магазини и обществени места (в Австрия маските са безплатни) няма да доведе до подобряване на ситуацията. Просто те трябва да бъдат избирани правилно, да се слагат правилно, да се носят правилно, а това не се прави.

- Частните болници участват ли в приемането и лечението на болните с коронавирус?

- Не, не. Аз категорично съм против това частни болници да приемат болни с коронавируса. Те не могат да решат този проблем, поне в Австрия – нямат капацитета - нямат достатъчно ресурси, добре оборудвани интензивни отделения. Просто засега това е невъзможно.

- Нека да уточним, че според австрийското законодателство в частни болници могат да се лекуват само хора, които имат допълнителна здравна осигуровка или си плащат кеш. Ако такива хора се разболеят от коронавирус, къде ще сте лекуват?

- В болниците, които са определени за лечение на COVID-19, но като частни пациенти.

- Университетската болница включена ли е в този списък?

- Не, в нея доскоро дори не бяха открити легла за такива болни. Има други болници, които са определени за такива пациенти. Разбирате ли, че ако една болница решава сериозни проблеми в здравеопазването, тя не може да бъде ангажирана само с болни от COVID-19. Нали ще бъде застрашено лечението на друга категория болни?!

- А стигат ли интензивните легла?

- Те никога не са били 100% достатъчни в Австрия. Но в момента това е въпрос на реорганизация. Все пак имаме само 250 тежкоболни в цялата страна и ще можем да се справим. Друг е въпросът, че не всяко интензивно легло може да е адекватно оборудвано за лечението на тези пациенти. Когато белодробната недостатъчност се задълбочи до такава степен, че и респираторът не помага, пациентът трябва да бъде сложен на система за извънтелесна мембранна оксигенация - ECMO*. Най-добрият интензивен център е в нашата университетска болница, има и други - в Залцбург, Инсбрук, Линц, Грац...

- Не знам у нас някой да е коментирал, че това е последното средство в арсенала срещу коронавируса. И вие искате да кажете, че тази система се предлага едва ли не на всеки, който е в критично състояние?

- Разбира се, че се предлага, стига да е достъпна в момента. Ползването на такава апаратура е една от основните причини смъртността в Австрия, Швейцария и Германия да е по-ниска, отколкото в Италия и Испания, където имат сравнително по-малък опит. Всички страни, които извършват трансплантация на бял дроб и сърце, би трябвало да разполагат с нея. Аз се учудвам на вашите думи, че в България няма така оборудвано интензивно отделение, при положение че се трансплантират сърце и бял дроб. А при новия коронавирус това е проблемът – как да се удължи животът достатъчно дълго, че организмът сам с помощта на поддържащо лечение да може да се пребори с вируса.

- Тази система не е ли много скъпа и трудна за поддържане? 

- Да, точно така, ECMO струва 100 000 евро, а 30 000 евро струва обзавеждането на интензивно отделение без персонала и неговото обучение.

- Като пулмолог как обяснявате силната имунна реакция на организма срещу собствените му клетки? Нали така се стига до буквалното унищожаване на белия дроб, или греша?

- Не грешите. Първо си представете локализацията: този вирус се локализира в клетки, които се намират в периферията на белия дроб. Това са алвеоларните структури, където се предизвиква още в самото начало тежко възпаление. То довежда до нарушение на обмяната на газовете - приемането на кислород и отделянето на въглероден двуокис, което се осъществява там.

Но проблемът на тази инфекция не е толкова острото възпаление, пневмониите. Не е в това, че хора с придружаващи заболявания (кардиологични, белодробни и др.) може да умрат в рамките на тази инфекция. Проблемът е там, че при тези, които се излекуват, могат да се образуват фиброзни изменения (сраствания) в белодробната структура. При някои те може да протекат като самостоятелно, един вид автоимунно заболяване, което се влошава прогресивно. Вече има съобщения от Китай, Италия, САЩ, че се развиват белодробни фибрози (разрастване на съединителната тъкан), които протичат под формата на идиопатичната белодробна фиброза (IPF). А това е много тежко хронично заболяване, което често завършва със смърт. То няма доказан причинител, не може да се лекува и в един момент болният стига до тежка дихателна недостатъчност.

- Излиза, че не е добре да имаш много добър имунитет...

 - Не е съвсем така. Зависи какво наричаме добър имунитет. Стимулираният имунитет, който е повече от стимулиран, може да доведе до хиперреакции и хипервъзпаления, които да предизвикат повече усложнения, отколкото един „по-слаб“ имунитет. Затова едни ваксини се определят като „лоши“, а други (БЦЖ ваксината) като „добри“, но това е нещо, което никой в света не може да каже дали е точно така. Действително има наблюдения, че БЦЖ ваксината може би подпомага човека да не се зарази от новия коронавирус, но защо е така и дали е така изобщо, никой не е доказал.

- Какво ще кажете за терапевтичната схема, която в момента се прилага?

- Няма установено стандартно лечение срещу COVID-19. Това, което се говори за противомаларийните и антивирусните препарати, академично не е доказано. Има препоръка за лечение от китайски колеги, които са със сравнително голям опит. Но няма клинично изследване, което да е доказало позитивното действие на някои от тези препарати. Във Франция и Англия се наблюдават странични ефекти като сърдечна смърт, очни увреждания и затова колегите започнаха да ги ползват по-внимателно. Тепърва ще видим какво ще покажат проучванията, които са започнати.

- Използва ли се в Австрия реконвалесцентна плазма при тежкоболни?

- Знам, че в Университетската болница се провежда в момента клинично проучване с антитела от плазма на преболедувал върху болни от COVID-19. Според мен и моите колеги с по-голям академичен опит в тази област този метод е добър и има своето място в ситуация, в която не разполагаме нито с ваксина, нито с лекараство срещу вируса и трябва да се борим за живота на всеки с всички възможни средства.

----

* ЕCMO (на бълг. език ЕКМО) - Екстракоралната мембранна оксигенация е начин за осигуряване на дишане и поддържане на сърцето, когато сърцето и белите дробове не могат да се справят сами. Системата използва вид изкуствен бял дроб, наречен мембранен оксигенатор за окисляване на кръвта. По наша информация в България такъв има в болница "Лозенец" и в клиниките, където се извършват кардиологични операции. Тяхното поддържане обаче е толкова скъпо и сложно, че само държави с много напреднала медицина могат да си позволят да ги ползват при COVID-19.