Единен регистър за институциите с обмен на информация в реално време и специално мобилно приложение за гражданите, в което те доброволно ще могат да въвеждат данни - това е новата система, с която ще се следи развитието на ситуацията с коронавируса. 

Разработката на специалисти от държавната фирма "Информационно обслужване" и няколко частни компании и е по примера на подобни приложения в Южна Корея, Китай, Италия. Премиерът Бойко Борисов, който лично се включи в представянето на информационната система, държеше да се уточни, че подобна система се ползва и в Сингапур (държавата се смята за една от тези, които се справят с разпространението на вируса - б.р.) Работата е била извършена за 10-ина дни, като цената на труда била 1 лв - тоест символична. 

ИТ специалистите обясниха какво включва информационната система. Модулите й са два - първият е за въвеждане и обмен на информацията между Националния оперативен щаб, Министерството на здравеопазването, МВР и различните му служби, в това число "Гранична полиция", РЗИ, личните лекари, здравните заведения. Вече е съставен регистър за установените случаи, хоспитализираните, контактните лица, лицата, поставени под задължителна карантина, излекуваните, починалите и т.н. Достъпът до тези данни - извън частта за обща статистика, ще се случва само от оторизирани лица с цифров сертификат, увериха специалистите. 

Вторият модул е мобилно приложение, което всеки гражданин може доброволно да качи на мобилния си телефон. Регистрацията става с лични данни - имена и ЕГН. Всеки ще може да въвежда симптоми, ако има такива, да актуализира данните си, като информацията ще стига до личния му лекар в реално време. Така медиците ще могат да следят състоянието на пациентите си, например. Приложението има визуализация чрез карти, всеки ден и се обновява информацията за карантинирани, заболели, оздравели и статистическата част от данните ще бъде в интернет.

Ще може да се следи активността на заразяването, на движение на хора, на поставените под карантина и т.н. Няколко пъти бе подчертано, че инсталацията на приложението от гражданите ще е доброволна, а не задължителна. Премиерът Борисов обаче обясни една полезна според него функция: 

"Най-голямата полза, особено идващите от чужбина – ако си подаде данните на границата– след 14 дни автоматично ще получи известие, че вече не е в карантина. И като го спрат полицаите ще може да покаже. Това много ще облекчи полицаите.

Това ще облекчи тефтерите, писаниците, администрацията. Ако повторим пак, че е доброволно – хората ще се усъмнят."

"Останете си вкъщи и си цъкайте на телефона", препоръча той.

Доброволното инсталиране на приложението ще се валидира с безплатен SMS. Ще може да се използва и чрез чужди мобилни оператори. В момента приложението, което се казва Virusafe, e пуснато за одобрение за включване в Apple App Store and Google Play Store.

Приложението в частта му с участието на гражданите, разчита на тяхната коорепативност. Ще се събират и геоданни – на база на които щабът и властите да правят анализи къде могат да бъдат обслужени здравно хората, къде има пациенти, къде има легла, в коя болница, например, трябва да бъде закаран пацент, който се намира между два града според капацитета.

Човек ще може да изключи събирането на данни за локацията му, твърдят разработчиците на апликацията (по начина, по който можете да изключите и Google, например, да "вижда" къде се намираме - б.р.)

Апликацията има заложена и статистическа грешка, така че да не се изкривяват данните, ако някои граждани решат да въвеждат грешна информация. 

"Подаванено на данни е на доброволен принцип. Да обградим болестта, да имаме информационни очи и уши - това е целта", обясниха от ИТ сектора.

Шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че събирането на данните и обменът ще помогнат за събиране на достатъчно информация за разпространението на вируса и на база тази информация и анализи ще се взимат решенията за разхлабване на мерките за хората. 

Борисов vs. Радев: СЗО реши спора. Съседът иска да казвам кой да живее и кой не

"СЗО реши спора снощи. Аз мисля, че тя е по-компетентна от мен и от съседа. Ясно и категорично се произнесе, че социалната изолация трябва да продължи. Не гледате ли телевизия? Когато след репортажите от България дадете ужаса в Ню Йорк, от Италия, от Германия, трагедиите в другите държави... Германците днес въведоха КПП-та."

Така Бойко Борисов реагира на въпрос за изявлението на президента Румен Радев от вчера, в което се казваше, че ограниченията за движение и за икономиката постепенно трябва да се разхлабват. Държавният глава оспори и удължаването на извънредното положение с 1 месец, което стана факт вчера. 

"Аз експеримент с хората не мога да си правя. Да, имало е Менгеле и други доктори, дето вадят на един езика, на друг друго и правят нов човек. Аз не мога да кажа вие ще умрете, вие ще живеете. Това ме кара да направя съседът", добави Борисов.

И продължи с размисли за икономиката: 

"С изключение на ресторантите, и да кажем отивайте на работа, поръчките на заводите падат. Тези хора няма какво да работят и кой да им го плати. Хем ще рискуваме здравето на хората, хем няма да има плюс в икономиката. Единствено ще се напълнят ресторантите и дискотеките. Дори в месарската промишленост са им със 70% по-малко заявките".

В представянето на новата информационна система и приложение за мобилни телефони участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев, ген. Мутафчийски.