"Не мислете за Великден и Цветница като за празници. Не е време за празници. Не правете регистрации в хотели. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. Стойте си в вкъщи! Не се събирайте! Не е редно, а не е и позволено".

Това заяви шефът на националния оперативен щан ген. Венцислав Мутафчийски по повод наближаващите големи християнски празници. Макар хотелите официално да са затворени - къщи за гости предлагат оферти за клиентите. Българската православна църква пък все така отказва да затвори храмовете.

Положителните проби за коронавирус у нас вече са 498, обяви още Мутафчийски.

Изследваните за последното денонощие са над 350. Новите случаи са 21. Сред тях и бебе на 1 година от Добрич, което е с ларингит, а родителите му са с доказан COVID-19.

Заразата вече е достигнала и до Враца. В София новите случаи са 8.

Излекуваните са 34, четирима са нови. От новозаразените 21 случая, в болница са 17 души.

В Бургас има 2 нови случая, като единият е мъж на 34 години от Несебър, който се е върнал от Банско на 1 април и жена на 33 години. В Пазарджик има 2 случая. Във Варна – една жена на 59 години, в Благоевград мъж на 57 години. Видин – мъж на 66 години.

За вчерашния ден от коронавируса са починали мъж на 83 години в Кюстендил и жена на 83 в Александровска болница.

Тази нощ мъж на 49 години е интубиран, след което, вследствие на сърдечна недостатъчност, е починал в 21.00 часа. По клинични белези има съмнения, че е бил заразен с коронавирус, но предстои това да бъде уточнено със сигурност.

"Няма практика да се заплащат пробите. Чудим се как да осчетоводим парите на депутатите, които си плащат", каза още Мутафчийски в отговор на оплаквания, че на хора са искани пари за тестове.