Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руското външно министерство излезе с жлъчен коментар по повод присъединяването на Северна Македония към НАТО. Според него то не допринася за сигурността в Европа, а само внася разделение, когато светът трябва да се обедини заради заплахата от коронавируса.

"Очевидно присъединяването на Скопие към алианса не носи никаква добавена стойност, нито европейска, нито регионална, нито национална сигурност. Тази стъпка със сигурност няма да допринесе за съвместните усилия за борба с общите заплахи и предизвикателства, включително с коронавирусната пандемия. Тя ще създаде само нови разделителни линии", се казва в коментара, публикуван на уебстраницата на министерството.

 

Коментарът отбелязва, че коронавирусната инфекция и свързаните с нея ограничения не са позволили не са позволили на присъединяването на Скопие да се придадат същите “помпозност” и “резонанс” както при предишните вълни на разширяване на алианса.

“В контекста на извънредното положение, въведено в страната, лидерите на Северна Македония въпреки това не пропуснаха възможността да изразят своя ентусиазъм за историческия характер на членството в НАТО, което уж гарантира на Скопие стабилност и сигурност. Външният министър Никола Димитров дори нарече членството в организацията „завет на бащите и дедите“. В същото време остана зад кулисите, че официалното влизане в алианса на практика съвпада с поредната годишнина от началото на бомбардировките на НАТО над [бивша] Югославия”, пише руското дипломатическо ведомство.

Според него  няма нито едно ясно основание за необходимостта Северна Македония да се присъедини към НАТО. На местното население според Русия се обещават  икономически растеж, увеличаване на инвестиционната привлекателност, укрепване на върховенството на закона, но те могат да се постигнат и без присъедините към военно-политическия блок. 

Руското външно министерство подчертава, че сега Скопие ще увеличи разходите за отбрана и ще купува западни - предимно американски - оръжия, а “македонският народ ще трябва да плати за отказ от суверенитет във военно-политическата област и не само”.

“Що се отнася до обещаното повишаване на нивото на сигурност, алиансът далече не винаги е в състояние не само да осигури надеждна защита на членовете си, но дори и да спре дългогодишните спорове между тях”, пише в коментара.

В него се твърди и че интеграцията на Северна Македония в НАТО, "самопровъзгласилият се „съюз на демокрациите“, е било придружено "от множество процедурни и законодателни нарушения след сключването на Преспанското споразумение с Гърция през юни 2018 г." и че е имало "различни видове намеса във вътрешните работи на страната, включително изнудване и сплашване".

 

Ключови думи

Коментари

Калин

А агресивната политика на Кремъл , заграбвайки територии на съседни държави каква добавена стойност носи , за каква сигурност иде реч европейска, регионална, или национална. Руската наглост гони космически висоти. Затова РУСКИЯТ ЖУРНАЛИСТ АЛЕКСАНДЪР НЕВЗОРОВ казва следното : "Руснаците се чувстват щастливи, само когато бомбардират някого”, казва известният руски журналист и режисьор . Русия винаги иска нещо да заграби, защото това е нейната форма за съществуване. Това е държавно образувание, което в протежение на цялата си история нищо друго не е правило освен да превзема съседни земи. Това за нея е било и смисъл и изпълнение на държавните й идеи, и идея-фикс. Затова известният руски журналист Александър Невзоров казва следното : Руснаците се чувстват щастливи, само когато бомбардират някого”, казва известният руски журналист и режисьор . Русия винаги иска нещо да заграби, защото това е нейната форма за съществуване. Това е държавно образувание, което в протежение на цялата си история нищо друго не е правило освен да превзема съседни земи. Това за нея е било и смисъл и изпълнение на държавните й идеи, и идея-фикс. По повод съветската окупация и извършените от окупаторите зверства в Източна Европа, Невзоров заяви в предаване на “Ехото на Москва”, излъчвано в Интернет, че разстрелите на хора по улиците на “освободените” от Червената армия държави, и натрапването на собствената бодлива тел на същите държави , не е никакво освобождение. Публицистът обясни по неповторим начин преди дни принципите на външната политика на Кремъл. „Ако има някъде на Земята, какъвто и да е тиранин-кръвопиец, при това завършен глупак, мръсник, отровител и людоед, „последняя сволочь“, той непременно се оказва приятел и съюзник на Русия.” Русия с едната си ръка души свободата, с другата се самозадоволява.
 's picture

Petyo9

На Русия пък

какво и пречи влизането на Северна Македония в НАТО? С какво и пречи НАТО? Алиансът е отбранителен съюз и няма никакво намерение да напада свободни, демократични държави. Записано е в устава. Може би завиждат. Защото след успешното сътрудничество РУСИЯ-НАТО в края на 90-те, Русия имаше реален шанс да стане нормална държава. Дори на световен форум в Букурещ, президентът Буш изрече на глас това което всички тайничко вече си мислеха: "Не е ли вече време Русия да получи официална покана за присъединяване към Алианса?" Уви! Само седмици след това изказване Русия се включи във войната в Грузия която сама беше разпалила чрез хибридни атаки и отцепи Южна Осетия и Нагорни Карабах. Демократичният свят изтръпна от ужас!!! Няколко години по-късно (2014) светът бе потресен от още по-грубо посегателство на световния мир - окупацията на п-в Крим. След края на ВСВ никой освен Русия, дори и в годините на Студената Война, не си е позволявал да нарушава спогодбите сключени след края и. Сега Русия в НАТО изглежда напълно фантастично. Дори не е и научна фантастика. Така че - има за какво да завиждат руснаците на нашите братя от Северна Македония. Русия все повече се доближава до Северна Корея и се отдалечава от цивилизацията.

От яд че загубиха поредната битка за влияние в Европа...

....в Кремъл вече започват да приказват глупости! Какво общо има политиката с борбата срещу Крона вируса?
Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

разбира се , че има

добавена стойност и тя е париране опитите да се настроят балканските държави една срещу друга. Остана само вярното куче на рсунаците от 200 години насам - сърбите. Но те вече, след приемането на СМ в НАТО, са без каквото и да е значение като фактор на Балканите.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Русия спестява една малка

Русия спестява една малка истина, че нейните съюзници и тези, които купуват оръжие от нея не само също плащат, но купуват и черното си робство. Затова, Аре у лЕвУ и нЕма нужда от техните "грижи" за бъдещето на хората.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

газ пикае сахарова злобната

газ пикае сахарова злобната душичка

Доста налудничав извод

Присъединяването към някаква общност допринасяло за ново разделение !?! Шизофренично!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.