Четири язовира, които се ползват за битови нужди, са под 50% от общия им обем към 30.03.2020 г. Това са яз. "Студена", яз. "Асеновец", яз. "Ястребино" и яз. "Дяково", съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Пернишкият язовир "Студена" е пълен едва на една трета от обема си.

"За язовир "Студена" (с процент на запълване 34,85%)  са предприети действия за максимално ограничаване на водовземането от язовира, като се подават води единствено за питейно-битово водоснабдяване. Заявката на ВиК-Перник е удовлетворена, като е разрешено използването на 0,300 млн. куб. м от язовира с допълване на 0,780 млн. куб. м от водосбора на яз. "Белмекен", посочват от МОСВ.

Оттам посочват, че според наличните данни в МОСВ за реално използвани води от яз. "Студена" за питейно-битово водоснабдяване на град Перник през 2018 г. и 2019 г., в месеците, в които не е налаган режим на ограничено водоподаване, ВиК операторът е ползвал около 1000 млн. куб. м/месечно – като за юли 2018 г. са използвани 971 000 куб. м, а април 2019 г. – 966 000 куб. м. В тази връзка разрешените за април 2020 г. количества от 1080 млн. куб. м се доближават до реално ползваните количества вода от ВиК оператора в условията на постоянно водоподаване през 2018 и 2019 г.

За язовир "Асеновец" (с процент на запълване 32,44%) разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани на 0,500 млн. куб. м предвид ниския обем в язовира. Дружеството ВиК-Сливен многократно е уведомявано за необходимостта от осигуряване на останалото количество за питейно-битово водоснабдяване от алтернативни водоизточници.

За язовир "Дяково" (с процент на запълване 44,86%) е ограничено водоподаването за други цели освен за питейно-битовото водоснабдяване, както е редуцирано количеството за питейно-битово водоснабдяване в съответствие с използваното през предходните месеци. С цел обезпечаване на приоритетно водовземане за питейно-битово водоснабдяване водоползвателите за промишлено водоснабдяване са уведомени, че следва да осигуряват необходимото им водно количество от алтернативни водоизточници.

За язовир "Ястребино" (с процент на запълване 31,41%) обемът в язовира гарантира осигуряването на питейно-битовото водоснабдяване и не е необходимо редуциране на заявката на ВиК дружеството.