Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за разликата в цената на петрола на международните пазари и на бензина у нас, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

КЗК следва да прецени дали да образува производство с предмет - как се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната, допълват от прокуратурата.

Във ВАП е образувана преписка във връзка с констатирано значително намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4 процента) според данните на Агенция "Митници" и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11 процента.

От прокуратурата отбелязват, че цената за продажба и закупуване на горивата не подлежи на административно регулиране, но "независимо от това същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. съгласувани практики в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност".

Припомняме, че цената на петрола на международните пазари се срина през последния месец. Първо заради епидемията от коронавирус, която застраши световната икономика, и второ - заради ценовата война на Саудитска Арабия и Русия. 

В резултат цената на международния бенчмарк "Брент" в момента е под 25 долара за барел, при положение че в средата на януари се търгуваше за 72 долара за барел.

Преди няколко седмици представител на Българската петролна и газова асоциация обясни забавянето на спада на цените в България с това, че в момента търговците продават петрол, добит през ноември. След това е поел към рафинериите, а готовият продукт идва по-късно. Така се очакваше, че евтиният петрол ще стигне до бензиностанциите ни най-рано през април. 

Всъщност цената на бензина и дизела по българските бензиностанции вече е надолу поне с около 20 стотинки, като преди дни бензинът от вид А95 падна до 2 лв.