Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ще бъда откровен - не се вълнувам от силното възмущение или от снизходителното презрение, което редица по-интелигентни от средната норма за нашата скромна страна мои приятели и колеги споделят спрямо Националния оперативен щаб, спрямо извънредното положение и - разбира се - спрямо злосторната власт, организирала всичко това.

Не се вълнувам - не защото смятам гореизброените лица и институции за безгрешни. Не защото нямам дълбоки и основателони резерви към начина, по който се управлява страната през последното десетилетие. Не защото съм се толкова уплашил, че съм готов да приема всякаква отмяна на правата ми и ограничения на свободите ми.

Не се вълнувам, защото съм си създал една сравнителна представа за ситуацията, в която сме принудени да живеем и в тази представа действията на щаб, премиер и институции - с всичките им добре известни кусури - ми изглеждат достатъчно разумни. В сравнение с какво?

1. В сравнение с Китай, където очевидно комунистическият режим е крил информацията за епидемията минимум месец преди 23 януари, а по-вероятно я е крил два месеца или повече. По идеологически причини. Когато властовият връх в Пекин разбра, че не може да крие повече, организира показно упражнение "Карантина" в Ухан и областта, но малко остава известно за това, какво се е случвало преди и по време на тази карантина в останалата част от страната.

Не подценявам капацитета на китайската държава да се справя с критични ситуации, но съм отвратен от поредното доказателство на поредния комунистически режим, че за прогресивните сили човешкият живот не струва нищо, а хората са само безгласни инструменти за постигане на височайшите им цели - на Партията и държавата.

2. В сравнение с Борис Джонсън, който вдъхновен може би от своя "принц на мрака" - съветника си по Брекзит Доминик Къмингс - реши да пребори коронавируса като пусне Британия по пързалката на Дарвиновия естествен отбор. За да получи популацията естествен имунитет. Както по времето на чумата от 1665 г. ...

Слава Богу, Британия все още изглежда е велика и буквално за ден два се намериха достатъчно влиятелни алтернативни съветници, които да му кажат "колко е часът". Часът се оказа много напреднал. Къмингс § Со. бяха наритани в кьошето, официален Лондон зави с мръсна газ на 180 градуса и обяви на практика lockdown. Правилно. Питам се как ли биха реагирали моите умни и красиви колеги и приятели, ако подобни завои бяха изпълнени от кабинета в София? Не питай...

3. В сравнение с Русия - с ума си не можеш я разбра - само вярвай ... на Путин. До преди 2-3 дни там имаше някакви си 150-160 то ли заразени, то ли болни ... Дребна работа, поради което девет на брой Ил-86 се вдигнаха да помагат на Италия с ... хлоро-дезинфектанти, докато по руските болници лавинообразно нарастваха случаите от пневмония с изцяло "неидентифициран произход".

Покъртителна е трагедията на този народ - народ с мисия, дух и жертвоготовност, с които брутално злоупотребява поредния самодържавен режим - наследник на варварската Златна Орда и на сатанинския болшевишки култ от близкото минало.

4. В сравнение с изкусния оратор Рюте, който вчера държа реч, издържана изцяло в социалдарвинистки дух, а днес се реши да следва разумно поведение - такова, каквото следва цяла Европа (все още без Швеция...)...

5. В сравнение с Доналд Тръмп, който също се колеба твърде дълго дали този вирус няма да попречи на кампанията, на икономиката и дали не заслужава да го завре някъде където ... слънцето не изгрява... Но разбра, че няма да се получи - и взе мерки, макар и със закъснение. За своя чест - и преди да вземе мерки наричаше вируса с истинското му име - "китайския вирус"... Поредния китайски - свински, птичи, прилепски... Но дори и демократите, за които няма по-черна фигура от Тръмп, не поставиха това закъснение в центъра на предизборния дебат... Засега. Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо (демократ) призова - Тръмп и останалите - да оставят политиката за по-добри дни, в които от вируса няма да умират хора...

В рамката на тези сравнения ще си позволя лукса да остана умерено и добронамерено критичен към щаба, медицинските експерти, правителството и решенията, които те взимат в София. Не, че съм наивно доверчив. Просто не вярвам, че тези, които са категорични противници на статуквото имат смислена алтернатива. Тяхната опозиционност е разбира се полезна - за да не се самозабравят властимащите. Такава опасност винаги съществува. Но хайде да не забравяме, че в бурно море никой не бива силно да клати общата ни лодка. Тя не е чак толкова устойчива. Желая ви здраве и равновесие!

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Коментари

точно

както винаги
 's picture

geg

Както винаги?

Кога? Когато преподаваше, че един ден ще отворим прозорците и от тях "ще струи комунизъм" или когато ръси многословие а ла "сатанинския болшевишки култ от близкото минало"?
Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Комунистическото отроче Мони

с типичния си фашизоиден стил на сегрегация "наши и врагове" си изкриви устата и нарече ББ пожарникар, а в действителност водачът на българския народ е учен в областта на "Психофизическа подготовка на оперативния състав за действие в екстремална ситуация".

Калин

Мисля по същия начин, не е време за политически преигравания, разумните хора виждат, че се прави възможното, а то се прави добре. България ще излезе от кризата !

Кое се направи добре?

Кое се направи добре? Загубени два месеца в очакване на вируса без маски и предпазни облекла за лекари и медицински сестри , които бяха наричани луди и терористки от депутати. Недостатъчни легла в инфекциозни отделения и липса на такива в повечето болница. Да се молим заразените да не се увеличават лавинообразно, за да не лъсне цялата трагедия в здравната система.
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Силната страна на политолога

Силната страна на политолога Огнян Минчев е, че винаги успява да бъде пределно обективен в анализите и становищата си. Шапо! Защото наистина виждаме един много точен и гъвкав премиер, в лицето на г-н Борисов, през настъпилото екстремно /форсмажорно/ време и за нашата нация. Засега трудно можем да го виним в "калинкаджийство" при подбора на експертните екипи, впрегнати във "войната с вируса". Напротив - сега се разбра, че преобладаващото мнозинство от образованите, висококвалифицираните, опитните и препатили БЪЛГАРИ са склонни да подкрепят и досегашните, и днешните, а надявам се, и бъдещите му политики и мерки. "Китайският грип" ще ни "нахапе" и в близките месеци ще ни се "насити". Дай Бог, да е по-скоро! Но не трябва да подценяваме нито за момент адекватното, стабилно-енергично, ПОЛИТИЧЕСКО И ЛИДЕРСКО ПОВЕДЕНИЕ на "банкянския пожарникар" сред ... вирусното пожарище... Оглеждам, по диагонал /от ляво на дясно и обратната/ полит. класовата "картотека" на Татковината ни от последните десетилетия... И - не виждам, КОЙ от тех щеше да се справя с по-твърда "лекота" в тази "психофизически екстремална ситуация". Така си е , г-н Самичков.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Авторът си е нахлузил

Авторът си е нахлузил кубинките и пак е минал сполучливо през трънака.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

През първите месец и половина

През първите месец и половина – два Борисов и Щабът се представиха слабо. Кака Мара в коментара си дава справедлива оценка за този период. След началния период обаче Борисов и Щабът бързо узряха и започнаха да действат много организирано и енергично. В битката с вируса разчитаха вече не само на изолационно-карантинните мерки, без които, разбира се не може, но и на спелиализираната медицинска артилерия. Считаме, ча Щабовете и по-специално Борисов, се справят много добре.Не бива да се забрава и за свежите пари, които ЕС ни даде – според Калфин 812 млн. евро свежи пари, и други по-малки суми. Това не намалява обече високата оценка на Борисов. Това поведение на Борисов изненадващо бе коренно различно от предепидемичния период: русоугодник без достойнство, харизвач на големи пари на Русия, за разлика от Ердоган нежелание руснаците да ни върнат надвзетото от високата цена на газа на българския пазар, много високата цена на американските самолети, сравнена с цената на други европейски страни, ненужната охрана на Доган и Пеевски от НСО, тлъстите лични подаръци на Доган, спъването ва съдебната реформа, липса на стратегия за намаляване на бедността и , корупцията, спъването на влизането ни в еврозоната и т.н., и в резултат на 10 годишното управление на Борисов България се превърна в бедна дрипа, особено в областта на модерното здравеопазване, социалното дело, арогатното отношение към медиците и към децата с вродени заболявания. Дай, Боже, епидемията да бъде победена по-скоро и с по-малко жертви, и ако Борисов в действията си пак се върне към непатриотичното си поведение, аз и младите ми приятели отново ще поискаме политическата му смърт, не физическата. Не бива да се опияняваме от добрата работа на Борисов. Мното други биха направили нещата не по-лошо от Борисов, а може би и по-добре. Но сега Борисов държи камшика, той ще обере лаврите.Но не бива да му завиждаме – обратното – за добрата работа трябва да го приветстваме. Поздравления за г-н Минчев, за коментара на Дедо Ощавко и …списъкът на справедливите коментари бе дълъг.
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Гоце, уважаеми, отлично сте

Гоце, уважаеми, отлично сте описали ахилесовата пета на ББ. Доста е отворена и лесно уязвима за наште ГРАЖДАНСКИ стрели... И все пак, немаме по-силен ЕС-атлантски Ахил, поне засега, ПРЕД стените на ЕвРашистан , Ердо-Османистан, "либерастки Глобалистан" и проч. Просто немаме друга РАБОТЕЩА алтернатива. Мда. Здрав бъди, друже.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Драги Дедо Ощавко,

лъжа ли е това, което съм описал? Ако считаш, че е лъжа, заплюй ме! Сегашната работа на Борисов и щабовете в борбата с вируса е добра, или много добра! Ние го поздравяваме и се радваме. Ще добавя обаче скорошен пример как действа Борисов преди епидемията. Европ. комисия спечели дело срещу Газпром за монополната продажба на газ на високи цени. Руският гигант бе задължен да предоговори цените на газа с 8 страни, едната от които бе България. България предоговори през август 2019 г. – най, най- к ъсно и по този начин у Газпром отново бяха налети български пари. На 3 март Борисов възторжено обяви намалението с 40 %. И пак скри, пак забрави да каже на б ългарите, че цените на газа се формират всеки месец.И го каза така, че народът остана с впечатление, че той е водил и спечелил антимонополното дело. Дедо Ощавко, няма незаменими хора. За незаменими се самосчитат съмодържците, единоличните управляващи като Т.Живков, Борисов, руският Александър Втори, срещу когото бяха извършени няколко неуспешн атентата, а осмият -успешен. Единоуправляващите правят така, че тяхната шапка да стърчи над всички останали. Всичко кадърно се омаскарява и се внушава, че Борисов е незаменим. Ако Борисов беше българин- патриот, истински стопанин на България, за 10 г. с многото пари на ЕС щеше да измъкне България от бедността, да намали корупцията, и т. н. Сега се бори успешно, за да си покачи рейтинга, и запомни ми думата, след епидемията, дано свърши по-скоро, отново ще заработи тромаво, както при рухването на КТБ, отново ще започне да издава небългарски решения, отново ще рещава водопоя, след като види дъното на язовира.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.