Медицинската помощ, която Русия оказва на Италия в борбата с коронавируса, няма за цел да се спечели подкрепата на Рим за вдигане на санкциите на Европейския съюз срещу Москва, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.
Вчера седем самолета Ил-76 от военно-транспортната авиация на ВКС на Русия излетяха от летище Чкаловски, Московска област, за Италия, за да доставят руски военни лекари - вирусолози и епидемиолози, а също и модерно оборудване за диагностика и дезинфекция, информира министерството на отбраната в Москва, предаде ТАСС. Тази помощ е жест на добра воля, който Москва нарече "От Русия с любов", отбелязва Ройтерс.

Запитан дали Русия очаква Италия да върне жеста, като се опита да накара ЕС да вдигне наложените на Москва санкции заради Украйна, Песков окачестви идеята като абсурдна.

"Не говорим за никакви условия или сметки, или надежди в конкретния случай", каза Песков, цитиран от Ройтерс.

"Самата идея (за отмяна на взаимните санкции), разбира се, заслужава внимание. Сега, когато се сблъскваме с толкова напрегнат момент от гледна точка на международната икономическа конюнктура, от гледна точка на конюнктурата, свързана с цените на енергоносителите, с толкова провокационен фактор като коронавируса, разбира се, подобни ограничения само влошават ситуацията", посочи говорителят на Кремъл.

Той подчерта, че "тук всичко зависи от известни столици".

"Не ми е известно подобни едностранни стъпки да се подготвят, и ми е известно, че това се смята за целесъобразно", отговори говорителят на Кремъл на въпроса, дали Москва може първа да отмени контрасанкциите.

Говорителят коментира и изявлението на руския заместник-министър на отбраната Александър Фомин за решението на Русия да прекрати военните учения в непосредствена близост до границите й със западните държави.

"Очевидно е, че това е свързано с превантивни мерки, решението носи превантивен характер във връзка със ситуацията около общата борба с коронавируса", заяви Песков.

Русия изключи гражданите на съюзените с нея бивши съветски републики от забраната за влизане в страната на чужденци заради превенцията срещу разпространението на коронавируса, предаде агенция Интерфакс, цитирана от ДПА.

Забраната за влизане на всички чужденци без разрешение за постоянно пребиваване, с изключение на дипломатите, е променена с цел да позволи временно влизане на пътници от страните от Общността на независимите държави, посочва агенцията.