ЕС призовава Русия да освободи руския историк Юрий Дмитриев и да защитава всички правозащитници.

Това заяви специално за Клуб Z Петер Стано – говорителят на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Дмитриев оглавява клона на Общество „Мемориал“ в руската автономна република Карелия и повече от 20 години издирва и проучва престъпленията на сталинизма. От декември 2016 г. той е в ареста и е подсъдим по скалъпени обвинения в педофилия срещу доведената си дъщеря.

„Изглежда, обвиненията срещу Дмитриев са заради неговата правозащитна дейност, неговите проучвания  на политическите репресии по времето на СССР и приноса му за разкриването на масови гробове от същия период. Смятаме също така, че процесът срещу него не е справедлив. Случаят с Юрий Дмитриев е част от продължаващата тенденция на арести и дискредитиране на  правозащитниците в Русия“, заявява Стано.

От ЕС очакват Русия да спазва задълженията си в сферата на човешките права, включително забраните на произволни арести, както и провеждането на справедлив процес. Специално за случая с Юрий Дмитриев руските власти трябва да гарантират правото му на законни, безпристрастни и справедливи съдебни процедури по повдигнатите обвинения, включително правото на съдебна експертиза и защита.

Представители на ЕС са повдигали въпрос за случая в разговори насаме с руски представители няколко пъти и ще продължат да го правят.

Поводът за запитването на Клуб Z бе представеният вчера от Еврокомисията План за действие на ЕС относно правата на човека и демокрацията за периода 2020—2024 г. Сред посочените в Плана нововъведения е „по-силно фокусиране върху правозащитниците“.

Кой е Юрий Дмитриев

Юрий Дмитриев оглавява карелския клон на ОБщество "Мемориал". Той разкри масови гробове на хора, разстреляни по време на сталинските репресии през 30-те г. на ХХ век. Гробовете се намират в местността Сандармох в Карелия.

Историкът бе арестуван на 13 декември 2016 г. Това стана малко, след като оглавяваният от него карелски „Мемориал“ публикува имената на над 40 000 милиционери, участвали в сталинските репресии.

Изследователят бе обвинен в производство и съхраняване на детска порнография. В компютрите му бяха открити снимки на осиновената му дъщеря Наташа, които той е правил по искане на социалните служби. Те отнеха детето от Дмитриев и го дадоха на родната му баба, която дотогава изобщо не се е интересувала от внучката си.

Първоначално прокуратурата искаше 9 години лагер за Дмитриев. Съдът нареди и психиатрични тестове. Но те показаха, че историкът няма психически проблеми.

През април 2018 г. Дмитриев бе напълно оправдан. Два месеца по-късно обаче Върховният съд в Карелия отмени оправдателната присъда и нареди ново дело.

В резултат съдът нареди арест за историка за два месеца по подозрение в педофилия. Мотивът бе, че той може „да окаже вредно физическо въздействие върху детето“. Последва обвинение срещу Дмитриев в изнасилване на Наташа. Той бе вкаран в психиатрия с искане за нова експертиза, която отново не даде исканите резултати.

В началото на седмицата делото срещу Юрий Дмитриев бе отложено за пореден път. Арестът му бе продължен до 25 юни.

Подобна бе участта на друг историк от Карелия – Сергей Колтирин. Той е директор на музея в град Медвежиегорск, който стопанисва лобното място в Сандармох. Колтирин бе арестуван през октомври 2018 г. по подозрение в „развратни действия, извършени от група лица“, срещу непълнолетен. През май 2019 г. той бе осъден на 9 години трудова колония.

На 6 март т.г. районният съд в Медвежиегорск освободи Колтирин поради влошеното му здраве. Прокуратурата обаче протестира срещу решението. В резултат историкът и досега се намира в затворническа болница.

Същевременно руските власти твърдят, че в Сандармох са заровени не жертви на сталинизма, а съветски военнопленници, разстреляни от финландски войници по време на Втората световна война.