Случаите на заразени с COVID-19 у нас вече са 163 при 142 към 8 ч сутринта. Това означава, че само в рамките на деня потвърдените като положителни проби са 21.

Това обяви началникът на щаба за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. Който и днес остро порица поведението на гражданите. И напомни на лицата под 60 години, че не са застраховани от вируса. 

От новите 21 случая 18 са в София, с което те стават общо 103. В Бургас са двама и вече са общо четирима. В Пещера - един.

Средната възраст на починалите е 75 години, посочи още Мутафчийски. Починалите са трима души (от тези 163 случая към момента).

"8 души между 20 и 50 години са със сериозна симптоматика и никой никога не е твърдял, че вирусът не поразява младите. Просто смъртността е по-малка", посочи генералът.

И изведе предупреждение:

"Наблюдава се едно безгрижие. Витоша е пълна с хора. Цял ден валят обаждания - с кучета и без кучета, което е пълно безобразие. Само вчера в Италия загинаха над 600 души! Само вчера!"

От изявлението на Мутафчийски стана ясно и че "грешката е вярна" - по отношение на интервала за пазаруване на хора под и над 60-годишна възраст. Както е известно, вчера бяха въведени нови мерки, една от които забранява на лица под горепосочената възраст да пазаруват между 8 ч и 10,30 ч. Това обаче не ограничава възрастните да пазаруват по всяко време на деня - като целта на мярката е именно да предпази тях от общуване като най-уязвима група.

На въпрос няма ли щабът да препоръча обратната мярка - да се дадат тези два и половина часа за пазар само на възрастните хора, Мутафчийски заяви:

"Засега няма такава хипотеза. Ако има забрана вие ще я разберете. Първо да научим трази мярка, която е - която трудно я учим... Това е идеята и затова освободихме празен коридор за възрастните хора."

От думите му обаче се разбра, че ако възрастните продължат да се "смесват" с по-младите, вторият подход все пак ще бъде възприет.

Мутафчийски не се ангажира с прогнози кога ще е пикът на COVID-19. "Имаме ясни признаци, че започваме да се качваме. Какво е пик - ако е италианският вариант, още не можем да си представим какво е. С мерките опитваме се да снишим големината на този пик", посочи началникът на щаба.

И пак отправи критика към поведението на обществото:

"Пикът няма да е този месец. Дали ще е май или априил..., дай Боже да не е септември. Защото ако продължаваме със същата скорост, много малко от нас ще останат тук да дават брифинги. Включително и аз. И аз съм жив човек."

Мутафчийски разкритикува и поведението на частните лаборатории, които вече правят бързи тестове за COVID-19 и на хората, подложили се на теста и получили положителен резултат.

По разказа му "днес една частна лаборатория се обадила на пациентите си, казали им че са положителни и да отидат в болница".

"И в момента "Пирогов" е залят с хора със симптоматика, в паника са и неистово искат да влязат в болница".

След което отново повтори, че хора с минимална симптоматика като болно гърло или хрема не трябва да влизат в болница, а само тези, при които се е появил задух, например.