Очертава се удължаване на извънредното положение и след 13 април. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в сутрешния блок на бТВ.

От думите му стана ясно, че под формата на "военно учение" в София и в няколко големи града в страната ще продължат да се разгръщат полеви болници. Такава бе изградена вчера за няколко часа в столичната зала "Арена Армеец". Има още няколко в други спортни зали. Полеви болници по същия пример ще бъдат изградени и в Пловдив, Варна и Русе. Под формата на учение, но в крайна сметка те ще останат, посочи Каракачанов.

По думите на самия премиер Бойко Борисов целта е "устройване на временен център за настаняване на пациенти под карантина". Към въпросните уж временни болници ще се изграждат и медицински кабинети. 

Иначе след този анонс вицепремиерът призова: "Не трябва да изпадаме в паника."

Пак в контекста на подготвеността на военните за криза с разпространението на коронавируса, Каракачанов посочи, че армията има военни болници в Плевен, Варна, Сливен, Пловдив, както и санаториуми - като в тях работят медицински лица. Това са над 22 000 легла - на армията с резерва, обобщи Каракачанов. 

Той коментира и извънредните пълномощия, който вчера парламентът даде на армията с приемането на специализирания закон за извънредното положение. Военните вече ще могат да арестуват, да участват в пътните проверки и пр. От опозицията в лицето на БСП остро възразяваха срещу тези пълномощия и видяха изкарване на танкове по улиците.

"Хората не се притесняват - напротив. Уважават Българската армия. Притесняват се политици, които спекулират с темата", посочи по повода Каракачанов.

И допълни:

"Те (военните) няма да влязат с танковете. Не може да говориш подобни глупости от трибуната на Народното събрание. В текстовете пише - контролно-охранителни функции.

Ние се борим с вирус, не с жива сила. Тука няма нужда от танкове. Да, може да се ползва техниката. С военна транспортна техника за часове оборудвахме "Арена Армеец". Те защо не дойдоха да носят дюшеци депутатите? Извинявайте много, ама кой отива да помага при бедствия. Те не отиват като на модно ревю, а отиват с въоръжението си."

Все пак Каракачанов уточни: "Но не мога да гарантирам, че ако някой тръгне срещу военнослужещ той ще стои и ще му чете вестник".

И пак изброи какво ще правят военните за времето на извънредното положение - "Ние не можем да прекрачваме граници, които не са записани в закона. Да охраняваме границата, например контролът по пътищата, контролът в гета, където нивото на дисциплина и самосъзнание е под нулата."

Каракачанов сравни и с терористи тези, които не спазват карантината. И затова подкрепи въведената вчера мярка лицата, задължени да си останат вкъщи като рискови за разпространение на заразата, да бъдат следени чрез сигнала на мобилните им телефони.