Полякът Адам Ярубас стана днес първият евродепутат, дал положителна проба за коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Направих си тест за COVID-19 и той се оказа положителен. В болница съм и се чувствам добре", написа в Туитър Ярубас, евродепутат и заместник-председател на Полската селска партия (част от семейството на Европейската народна партия).

Запитана от Франс прес, пресслужбата на Европейския парламент заяви, че е била информирана за състоянието на полския евродепутат.

"Европейският парламент не знае за друг случай на заразяване на евродепутат", каза пресслужбата пред Франс прес.

Ярубас участва в пленарните заседания на европарламента на 9 и 10 март, а след това се завърна със самолет в Полша на 11 март.

Европейският парламент ще проведе следващата седмица специално заседание, на което ще бъдат обсъдени мерките, предложени от Европейската комисия за овладяване на пандемията на коронавируса.

"Минипленарно заседание" ще бъде проведено на 26 март, като в него ще могат да вземат участие всички евродепутати, намиращи се в Брюксел, а тези, които не са в Брюксел, бяха призовани да не пътуват. Евродепутатите ще гласуват писмено чрез електронна поща, независимо дали участват физически в заседанието или не.