"Депутати в скафандри" - тоест в защитни медицински гащеризони - това бе една от първите гледки за публиката в началото на петъчното заседание на Народното събрание. В главната роля - лидерът на "Воля" и зам.-председател на институцията Веселин Марешки. И една от съпартийките му - Кристина Таскова.

Депутатите днес трябва да гласуват на второ четене Закона за извънредното положение, който претърпя пълна промяна от първоначалния си вид на безпрецедентно в начина си на провеждане и начина на гласуване на заседание на комисията по правни въпроси вчера. Преди да започне работата по същество обаче, видът на депутатите от "Воля" предизвика реакцията на Валери Жаблянов от левицата. 

"Призовавам за сериозност. Настоявам колегите, които са прекалили със санитарните мерки, да напуснат залата, да се преоблекат и приведат във вида, в който би следвало да се провеждат заседанията във върховния орган на републиката и да продължим нашата работа. Смятам, че видът, в който са допуснати в залата, е несериозно отношение към работата, към българските граждани, не може да се търпи такова поведение на който и да било официален представител", възмути се той.

Сюжетът се разигра на фона на раздаване на маски за депутатите на влизане в пленарната зала. Някои се бяха подготвили със свои такива, други се възползваха, трети не сложиха предпазни средства. 

"Г-н Марешки и г-жа Таскова са предприели мерки, които смятат за необходими за предпазване на тяхното здраве", обяви в отговор от трибуната председателката Цвета Караянчева. 

Марешки обаче се възкачи на трибуната - в гореописания вид. Призован бе да махне маската, докато говори - "за да могат колегите да ви познаят". 

По думите му трябвало депутатите да дават пример, а именно те давали "най-отвратителния пример" - защото по новините бил чул, че единствените места, където не се спазвали мерките срещу разпространение на коронавирус, били Народното събрание и "Столипиново". И настоя "всички да вземат мерки, за да не са опасни за себе си, околните, своите близки". Жаблянов бе обвинен, че е сред най-големите нарушители. 

"Г-н Марешки, моля ви..." - това бе единственото, което Караянчева успя да добави в ситуацията. После обясни, че Народното събрание е дезинфекцирано и са спазени всички мерки, разпоредени от Националния щаб и здравното министерство.

Последва кратка препирня на тема кой трябва да докладва на депутатите за състоянието на държавния резерв в извънредно положение - премиерът Бойко Борисов, както настоя лидерката на БСП Корнелия Нинова, или шефът на резерва - както поиска ГЕРБ, закономерно се реши второто. 

Докладът бе изнесен при закрити врата, защото информацията е класифицирана.