Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия твърди, че епидемията от новия коронавирус е "под контрол", но пасивното поведение на властите буди подозрение у много руснаци, които се готвят за най-лошото.

От ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. до гигантските пожари през 2010 г. съветската и руската история е пълна с епизоди, в които първата реакция на властите е била да скрият мащаба на вредите.

Когато избухна епидемията от коронавируса, Москва този път реагира бързо. В края на януари, когато епидемията в Китай бележеше своя пик, Русия затвори дългата си 4200 км граница с Китай и забрани влизането на своя територия на китайски граждани.

До 6 март най-голямата страна в света регистрира само десет случая. Впоследствие обаче броят им се увеличи, особено през тази седмица, като за 24 часа между вторник и сряда бе отчетено нарастване с 29 процента и сега случаите в Русия са 147.

Въпреки това президентът Владимир Путин заяви във вторник, че със затварянето на границите си Русия е избегнала "голяма епидемия" и че ситуацията е под контрол.

Като изключим цялостното затваряне на границите, което е в сила от вчера, предприетите мерки на национално ниво не са много.

Руската столица и няколко други градове въведоха забрани за събиранията и затвориха учебните заведения и културните центрове, но по-голямата част от страната живее нормално.

Посланието на властите е ясно:

"Няма никаква причина за паника. Всички взети мерки са превантивни", заяви вицепремиерката по въпросите на здравеопазването Татяна Голикова.

Опразнени рафтове

Въпреки това в Москва притеснението е реално. От началото на седмицата в социалните мрежи се разпространяват кадри с опразнените рафтове в супермаркетите. Много от жителите на Москва заминаха на вилите си.

"Не се страхувам от епидемията, но си купих два чувала с елда. Част от манталитета ни е да не вярваме на това, което ни казват по телевизията", заяви пред Франс прес 47-годишната Светлана Андропова, клиентка на супермаркет в Санкт Петербург.

Без да очаква епидемията да достигне мащабите на тази в Европа, френската компания "Ошан" каза пред Франс прес, че има "увеличение на търсенето на трайните стоки".

 

 

Руската компания Х5, собственик на водещата верига от супермаркети в Русия, заяви, че презарежда магазините си с продукти от първа необходимост "от два до четири пъти" по-често.

Маските и антибактериалните гелове са почти неоткриваеми в Москва.

 

 

Битка на числата, съмнителни тестове

В центъра на съмненията е броят на заразените, за който мнозина смятат, че е занижен.

Според Анастасия Василиева, председателка на синдиката "Съюз на лекарите" и близка до опозиционера Алексей Навални, властите крият случаи, като ги представят за "пневмонии и тежки дихателни инфекции".

Официалните данни са противоречиви: статистическият институт "Росстат" твърди, че пневмониите в Москва са се увеличили с 37 процента през януари тази година в сравнение с миналата, а според здравните власти в столицата през първите два месеца на тази година има спад с 8,7 процента на случаите на "извънболнични пневмонии".

Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че броят на починалите от пневмония е намалял тази година с 20 процента.

Друга причина за съмнение са тестовете за вируса. Макар здравната служба "Роспотребнадзор" да уверява, че са направени над 110 000 теста, вестник "Московский комсомолец" поставя под съмнение тяхната достоверност в сравнение с тези, които се правят в чужбина, защото само пациенти, засегнати от тежката форма на болестта, са дали положителна проба.

"Да живееш в Русия означава на първо място да имаш самостоятелно мислене, да се опитваш да анализираш информацията, която получаваш от различни източници", и да не се доверяваш на властите, обобщи 29-годишният спортен журналист Сергей, докато излиза натоварен с покупки от московски супермаркет.

Разпространяват се слухове, които Путин нарече "зловредни". Кризисен център за коронавируса бе натоварен със задачата да ги премахне от социалните мрежи.

Във вторник съобщение, в което се твърдеше, че в Москва ще бъде обявено извънредно положение, циркулира няколко часа, преди да бъде опровергано.
Изправени пред несигурността, руснаците прибягват към саркастичния си хумор: "Преминавайки руската граница, коронавирусът се превърна в сезонна настинка". 

БТА

Коментари

Интересно е отношението на списателите на тия творения.

Преди месец-два управленския елит в собствените им държави се държеше по същия начин и те му пригласяха. Но за две седмици изведнъж се нарои "експертиза" да се пише критика на базата не на факти, а на традиционните клишета по абсолютно всяка тема. Какво стана с гредата в своето преди сламката в чуждото, Жамжиева?
 's picture

Бобо

Наколенко

Пишльо ставаш досаден с тъпотиите си .
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

КурДоГлезенко,

КурДоГлезенко, що не ходиш в Москва? Както виждаш, руският коронавирус е най-безопасният в света!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.