Руски учени са успели да "разшифроват" пълния геном на COVID-19. Това заяви руският министър на здравеопазването, цитиран от ТАСС.

Успехът е постигнат от учени на "Научноизследователския институт (НИИ) за грип А. А. Смородинцев" към министерството на здравеопазването.

"Специалисти от "НИИ за грип А. А. Смородинцев" са успели да секвенират първия пълен ген на коронавируса SARS-CoV- от проби на пациент с COVID-19", се казва в съобщението.

На сайта на руското здравно министерство е публикувано мнението на директора на института - Дмитрий Льознов.

"Оперативно-генетичният анализ на вируса SARS-CoV-2 е от решаващо значение за разбирането на еволюцията на новия коронавирус и неговата динамика", съобщава той. "Този коронавирус е нов за нас, така че е критично важно да можем да определим пътя на неговото разпространение и навлизане в страната ни, неговите изменения. Тази информация ще помогне при разработването на ваксини и антивирусни лекарства за лечение на коронавирус".

Министерството на здравеопазването отбеляза също, че откритието е изпратено в международна база данни, използвана от Световната здравна организация и водещи световни изследователски групи за наблюдение на глобалната еволюция на новия коронавирус.

 
Днес в страната бе регистрирана и първата жертва на коварния вирус.