В социалните мрежи се разпространява видеопослание от лекар от болница "Папа Йоан" в Бергамо, Северна Италия, един от най-засегнатите райони на страната, която е на второ място след Китай по брой заразени с коронавирус и починали от КОВИД-19. "Не знаем колко дълго ще продължи тази пандемия", казва той. "Имам две послания. Първото е до общото население: "Моля, стойте у дома". Второто е до всеки, който иска да ни помогне. В отчаяна нужда сме и от сестри, и от лекари заедно с дихателни апарати и средства за защита". Неправителствена организация помага да болницата да събере парѝ, за да посрещне нуждите си. "Така че, ако можете, моля, помогнете ни. Или, ако сте здравен персонал, сте повече от добре дошли да дойдете да ни помогнете. Благодаря ви за това, което можете да направите". Италия е третата по големина икономика в еврозоната. Нейният БВП на глава от населението (€29 610) е 3,4 пъти по-голям от българския (€8680) по данни на Евростат.

 

Кралица Елизабет II

Марк Рюте, министър-председател на Холандия.

Нидерландия стана поредната страна, която затваря границите си поради опасения от разпространение на коронавируса. Забраната в страната да влизат граждани от трети страни влиза в сила тази вечер и ще продължи 30 дни. Това решение идва, след като европейските лидери одобриха по-големи ограничения в придвижването. Според нидерландската телеграфна агенция АНП премиерът Марк Рюте и правителството му не изключват налагането на още ограничения. Засега обаче мнозинството от министрите и депутатите са против пълната забрана за движение на хора. Нидерландският министър по въпросите на медицинските грижи Бруно Бръйнс, който отговаряше за борбата с пандемията, днес подаде оставка. Вчера по време на дебати в парламента 56-годишният Бръйнс припадна и се строполи на земята. После той обясни, че това се дължи на изтощението от седмиците интензивна работа.


19:46 Броят на починалите от коронавируса в Италия надхвърли този на Китай

Броят на починалите от коронавируса в Италия достигна 3405 души и надхвърли съобщените от Китай 3245 смъртни случая. На трето и четвърто място са Иран с 1284 починали и Испания със 767 починали. В Италия от коронавируса са починали 427 души за последните 24 часа, което е увеличение от 14,3 процента спрямо вчера. Заразяванията през последното денонощие са нараснали с 14,9 процента и сега вече са 41 035 души. При оздравелите се наблюдава увеличение от 10,3 процента или 4440 души, а броят на пациентите в спешни отделения е нараснал с 10,7 процента до 2498 души. Областта Ломбардия, в която се намира Милано, остава най-засегнатата от епидемията с близо 20 000 заразени и 2168 починали. Областта Лацио, в която влиза Рим, съобщава за 823 заразени и 38 починали.

 

19:40 Гърция затваря целогодишно работещите хотели

Гърция затваря хотелите, които работят цяла година, съобщава атинският всекидневник "Катимерини". Това е поредната мярка за ограничаване на разпространението на новия коронавирус. "Министерството на туризма, целящо да защити хотелиерските работници, обявява решението на правителството да прекрати 12-месечните хотели до края на април", казва ведомството в съобщение, цитирано от вестника.


19:36 Четирима българи са заболели от КОВИД-19 в Италия

Четирима български граждани са заболели от коронавирус в Италия и са приети в болница в областта Емилия-Романя, съобщиха от външно министерство. По данни на генералното ни консулство в Милано един от тях е в тежко състояние.


19:30 Руският нефт падна до 18-годишно дъно

Цената на руския уралски нефт за Северозападна Европа падна до най-ниските си нива от месец февруари на 2002 г. или до ново 18-годишно дъно. В навечерението на 19 март цената на барел от сорта Urals се е понижила с нови над 5 долара и при една от продажбите е достигнала цена от 18,64 долара, съобщи РБК. За сравнение - цената на международния бенчмарк марка Брент към момента се движи около 25 долара за барел. Това е съществено понижение с нови около 20%. В началото на година сортът се търгуваше на цени от 72 долара за барел.


19:25 ЕС създане стратегически резерв от респиратори и маски

Еврокомисията реши днес да създаде стратегически резерв от медицинско оборудване като респиратори и предпазни маски. Решението е взето в рамките на новата програма rescEU за модернизиране на съществуващия механизъм за гражданска защита на ЕС. Целта е да се помогне на страните от ЕС, борещи се с пандемията от коронавирус.


19:21 Светът е видеоконференция

 

Пандемията от коронавирус доведе до рязко покачване на интернет трафика във всяко едно отношение. Мярката - всички работници, които могат да се трудят дистанционно, да работят през интернет, неизбежно доведе до невиждано натоварване на мрежите. Американската система Cisco WebEx, която осигурява видеоконферетни връзки в десетки държави по света, представи впечатляващи данни за първите 11 дни от февруари - още преди много от големите страни по света да вземат най-драстичните мерки.


14:26 Мишел Барние има положителна проба, преговорите продължават

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит

Мишел Барние е дал положителна проба на теста за новия коронавирус. Главният преговарящ на Европейската комисия за Брекзит съобщи това в Туитър и успокои хората за здравословното си състояние. Той съобщи в "Туитър", че се чувства добре и че се е изолирал в дома си.

 

I would like to inform you that I have tested positive for #COVID19. I am doing well and in good spirits. I am following all the necessary instructions, as is my team.

For all those affected already, and for all those currently in isolation, we will get through this together.

 


14:35 Златан Ибрахимович създаде фонд за борба с COVID-19

Златан Ибрахимович създаде фонд за борба с COVID-19, наречен "Ритник на вируса". Самият той обяви начинанието си в социалните мрежи. Италия е най-засегнатата страна от инфекцията след Китай, а наскоро шведът отново облече екипа на "Милан". Ибра направи и първите вноски във фонда - две по 25 000 евро. Час след поставяне на началото в сметката вече имаше 109 652 евро. Сумата расте постоянно.


14:25 Вирусът застрашава сериозно и младите

Нови доказателства от Европа и САЩ показват, че по-младите възрастни не са толкова непроницаеми за новия коронавирус, който се разпространява по света, както първоначално се смяташе. Въпреки първоначалните данни от Китай, които показват, че възрастните хора и хората със здравословни проблеми са най-уязвими, младите хора - над 20 години до тези в ранните си 40 години - боледуват сериозно. Мнозина се нуждаят от интензивна грижа, според доклади от Италия и Франция. Рискът е особено тежък за млади хора със заболявания, които все още не са диагностицирани.


12:38 Руски учени "разшифроваха" пълния геном на COVID-19

Снимка АП/БТА

Успехът е постигнат от учени на "Научноизследователския институт (НИИ) за грип А. А. Смородинцев". Министерството на здравеопазването отбеляза също, че откритието е изпратено в международна база данни, използвана от Световната здравна организация и водещи световни изследователски групи за наблюдение на глобалната еволюция на новия коронавирус.


11:50 Първи смъртен случай на заразен с COVID-19 в Русия

Руският премиер Михаил Мишустин. Снимка АП/БТА

Руските власти съобщиха днес за първия смъртен случай след заразяване с коронавирус в страната, където болните са общо 147. Премиерът Михаил Мишустин заяви, че няма никакви причини за "паника". Възрастна жена, у която бе потвърден вирусът на Ковид-19, почина в московска инфекциозна болница, съобщи днес оперативният щаб за мониторинг на ситуацията в Москва. Според щаба 79-годишната пациентка е страдала и от ред хронични заболявания.


11:42 Италия и Франция удължават забраната за излизания по маловажни причини. Сърбия спира международните пътнически полети

Джузепе Конте, министър-председател на Италия.

Италия ще удължи забраната гражданите да излизат от домовете си по маловажни причини отвъд 3 април. Това съобщи днес министър-председателят Джузепе Конте. Той не посочи нов краен срок на забраната. Италия е най-тежко засегнатата от коронавируса европейска страна. Тя е и втората най-пострадала от пандемията след Китай. Днес по обяд в Италия имаше 35 713 заразени и 2987 починали. Франция също съобщи, че удължава срока на досега двуседмичните ограничителни мерки. Там заразените са 9134, а починалите 264. Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович съобщи пред телевизия "Пинк", че страната спира всички международни пътнически полети.


 

11:34 СЗО: Изследването и проследяването трябва да бъде гръбнакът на отговора във всяка страна

Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация.

Страните трябва да изолират, изследват и проследяват колкото е възможно повече случаи на КОВИД-19, каза днес пред журналисти генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус. „Ако не го направят, веригите за предаване могат да продължат на ниско ниво и след това да се издигнат отново, след като бъдат премахнати мерките за физическо дистанциране“, каза той. По думите му стратегията за изследване и проследяване „трябва да бъде гръбнакът на отговора във всяка страна“.


10:14 Орбан обяви мораториум върху връщането на земи

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви днес всеобщ мораториум върху връщането на заеми за всички компании и физически лица до края на годината, за да ограничи последиците за икономиката от коронавируса. "Физическите лица и компаниите - всички физически лица и всички компании, ще бъдат изключени от връщането на главницата и лихвите до края на годината по заемите, теглени към днешна дата", каза Орбан във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук. Той обяви също така мерки за защита на работните места в най-засегнатите сектори като туризма и развлеченията. Мярката на дясното правителство на Орбан идва на фона на безпрецедентните опити на европейските правителства да овладеят задаващата се икономическа криза на континента след разпространението на заразата от коронавирус. 


10:10 Испанците на протест срещу бившия крал, който отказва да финансира здравната система

Испанци под карантина излязоха на балконите, за да дрънчат с тенджери и тигани като протест, предаде Ройтерс. Те настояха бившият крал Хуан Карлос да дари милионите, за които се твърди, че е получил от Саудитска Арабия, на испанската здравна система, опитваща се в момента да се справи с коронавируса.

Хуан Карлос

Хора от центъра на Мадрид, събрани по призив в социалните мрежи, излязоха на балконите си, за да вземат участие в протеста. Испанците са поставени под карантина от събота и излизат само за най-необходимото, с цел да се ограничи разпространението на коронавируса във втората най-силно засегната страна в Европа.

Крал Фелипе Шести заяви в неделя, че се отказва от наследството на своя баща, бившия крал Хуан Карлос, и го лиши от държавна издръжка. Швейцарски вестник съобщи, че докато е бил крал, Хуан Карлос е приел 100 милиона долара от Саудитска Арабия. Бившият крал, който абдикира през 2014 г. след 40 години на трона, не е коментирал твърденията.

10:02 ЕЦБ задейства програма за изкупуване на ценни книжа за 750 милиарда евро.

Управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за изкупуване на ценни книжа за 750 млрд. евро, за да подкрепи финансовата стабилност в условията на разпространението на новия коронавирус. "Управителният съвет (на ЕЦБ) реши да задейства нова временна програма за покупка на частни и държавни ценни книжа, за да противодейства на сериозните рискове за механизмите на парично-кредитната политика и перспективите в еврозоната, предизвикани от епидемията и бързото разпространение на коронавируса, (предизвикващ заболяването) Ковид-19", се казва в текста на съобщението на ЕЦБ. Буквално няколко часа по-късно - цените на петрола отстокичиха рязко нагоре, след като вчера потънаха до 18-годишен минимум. 

10:02 NYSE минава на онлайн сесии

Една от най-големите фондови борси в света - тази в Ню Йорк, обяви тази вечер, че преминава напълно в онлайн работен режим в опит да спре разпространението на коронавируса, пише американската телевизия CNBC. Всички физически обекти ще бъдат затворени, а обичайната гледка от изнервени костюмирани мъже, които крещят в слушалките ще бъде само спомен. Поне докато пандемията не отшуми. 


9:59 Исторически ден в Ухан - без нови заразени

Исторически четвъртък в Ухан - местните власти обявиха, че няма нови заразени от коронавирус в рамките на деня, предаде Асошиейтед прес. Само допреди няколко месеца хиляди заболели от коварния вирус се появяваха ежедневно, а няколко болници трябваше да бъдат изградени от нищото. Но строгите мерки явно са дали резултат и на това разчита Европа, която в момента се намира в епицентъра на COVID-19.


09:47 САЩ спират визите

САЩ прекратяват издаването на всякакви имигрантски и не-имигрантски визи на редовна основа за повечето страни в света заради коронавируса, съобщи снощи говорителка на Държавния департамент, цитирана от Ройтерс. Тя не посочи за колко и кои страни се прекратяват визовите услуги, но добави, че американските мисии по света ще продължат да предоставят спешни визови услуги "според наличните ресурси". Ще продължат да се оказват такива услуги и на граждани на САЩ.


Последните данни за коронавируса по света можете да следите тук.

---

В хрониката са използвани информации на БТА, АП, ДПА, Ройтерс, Франс прес, Би Би Си, Си Ен Ен, ТАСС.