Близо 200 туристи са били оставени на улицата заради извънредните мерки в Банско, който е трети ден под карантина заради коронавируса. Повечето от тях са чужденците и са били настанени спешно в един от хотелите на курорта, съобщи БНР.

Към момента не е ясно защо туристите са напуснали хотелите, в които са били и имало ли е организация за тяхното ескортиране извън града.

Съюзът на туристическия бизнес в града е организирал настаняването им.

Не са малко и служителите на хотели в града, които са освободени от работа в курорта. Те не успяха да излязат от Банско, чиито изходи се охраняват от екипи на полицията.

Второ денонощие без подслон останаха и стотици българи, които са освободени от работа заради стресовото приключване на зимния сезон. Някои са напуснали квартирите си, други са били изгонени.

Те настояват да им бъде направен преглед на контролно-пропускателния пункт от медицинско лице и да се приберат в къщи.

“Няма къде да се върнем – нито напред, нито назад“

“Искаме да се приберем в Бургас и ако трябва да седим там под карантина, ние нямаме нищо против да ни затворят и да си седим вкъщи. Просто тук няма къде да останем. Защо нашата държава ни изолира в някакво пътно пространство, вечер става минус пет градуса“, коментират те.

Община Банско обяви горещи телефонни линии в помощ на хора, имащи нужда от медицинска и хуманитарна помощ.

Забранителните мерки в града станаха още по-драстични. Само по един човек от семейство може да отиде до хранителен магазин, аптека, бензиностанция или банкова институция.

Засилено е присъствието на полицията и жандармерията около града заради опити да се пробие карантината през "зелена" граница.