Премиерът Бойко Борисов призова българските работодатели да продадат скъпите си автомобили, за да могат да платят заплати на своите работници, които ще бъдат засегнати от икономическата криза, свързана с коронавируса. Той поясни, че е бил впечатлен от автопарка, с който работодателите са дошли на среща с институциите. Борисов обясни, че това би било знак за солидарност от страна на бизнеса.

Борисов отправи остра критика към държави от ЕС, които задържаха на своите граници български шофьори.

"Някои държави рушат репутацията на ЕС", заяви Борисов.

Той каза, че нашите сънародници са били спрени абсолютно неправомерно. Вече е осигурен полицейски ескорт за задържаните българи.

Премиерът изтъкна, че една по една всички държави от ЕС са въвели мерки срещу коронавируса, каквито България е въвела още в края на февруари.

Борисов обясни, че сънародниците ни, които са зад граница, са две групи. Едната са тези, които бедстват. Другите обаче са такива, които неразумно са тръгнали на екскурзия, докато се е надигала епидемията от коронавируса. Борисов предупреди всички, които се върнат от чужбина, да спазват карантината от 14 дни.

"Като си отидат по населените места, да не тръгнат по гости. Ще бъдем изключително строги", предупреди Борисов.

Като основна своя цел той обяви запазването на държавата.

"Имаме фискален резерв от около 10 млрд. Много лесно за много кратко той ще бъде похарчен. Ние вече влизаме в дефицит. От бюджет на излишък влизаме в дефицит", каза Борисов.

Той отчете, че с 1000 лв. за медиците ще влезем в още голям дефицит.

"Добрият стопанин иска да защити максимум семейството си, семейството ни – нашата България, нашата Родина. Ние лесно ще ги похарчим. Само ме вкарайте мен в този популизъм. Утре го деблокирам резерва, зареждам НОИ и приключваме с всички популистки теми. Да не плащаме сметките за ток. Те ще се натрупат, кой ще ги плати – другите хора. Много красиво изглежда. Коя държава функционира по този начин", каза още премиерът.

И допълни:

"Аз мога да изтегля 5 млрд. кредит утре веднага. Това ли е държавническото? Утре децата ни нали трябва да ги върнат. Ако е съсипана икономиката, ако тази криза продължи – как ще ги върнат? Искам да запазя тези дни държавата. Имам да си изкарам мандата, това е моята лична задача за пред себе си. Нито искам да ставам президент, нито ще се занимавам повече. Сега с всичките си усилия гледаме да не се поддадем – дайте да изхарчим парите. Затова се запъвам. Не че не ми е мило да раздам, но ние раздаваме от децата."

Премиерът каза още, че английските туристи, които са били в Банско, са настанени в хотел до Лъвов мост в София. Районът там е отцепен.

"Английски туристи, туроператорът си ги взел и си ги докарал, не стига, че заразили Банско, ами сега и София, и сега полицията ги е заградила. Където има, затваряме, прибираме, на чартърите и с това да се приключва. Изключения няма", отсече Борисов.

Премиерите на Испания, Гърция и Латвия вече се интересували от защитните облекла, които се произвеждат в България. Борисов посочи, че България е готова да затвори границите, освен за товарните камиони и за крайно неотложните случаи.

Според Борисов военно положение, за каквото заговори главният прокурор Иан Гешев, е силна дума.