Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе нова агресивна стъпка за ограничаване на коронавируса в САЩ, като призова сънародниците си да преустановят за 15 дни повечето си социални дейности и да не се събират па повече от 10 души на едно място, предаде Ройтерс.

Обявявайки нови указания на създадената от него специална работна група за борба с коронавируса, президентът каза, че хората трябва да избягват ненужните пътувания и да не посещават барове, ресторанти или спортни центрове.

На фона на сривове на борсите Тръмп предупреди, че е възможна рецесия. Такъв развой би навредил на шансовете му за преизбиране през ноември, отбелязва Ройтерс.

Пред журналисти в Белия дом Тръмп вчера каза, че правителството му се е съсредоточило върху овладяването на здравната криза. Президентът изрази убеденост, че веднъж щом разпространението на вируса бъде спряно, американската икономика ще навлезе в период на "страхотен подем", отбелязва Асошиейтед прес.

Специалната работна група за коронавируса прикани младите хора да спазват новите указания, въпреки че рискът да се разболеят сериозно при тях е по-малък.

Решихме да въведем по-строги мерки и да парираме заразата сега, каза Тръмп. Той нарече вируса "невидим враг" и прогнозира, че до юли, август или по-късно най-тежката част от кризата може да е отминала.

"С няколко седмици целенасочени действия можем да преодолеем кризата и то бързо", каза той.

Президентът обеща също федерална помощ за авиокомпаниите, които търпят тежки загуби поради пандемията. Той заяви "100 процента подкрепа за авиокомпаниите".

Тръмп каза още, че губернаторите, в чиито щати има нужда от респиратори, маски и други средства за медиците, трябва първо да се опитат да решат проблема сами, преди да се обърнат за помощ към федералното правителство.

Застрашените избори? 

Часове преди началото на първичните избори властите в американския щат Охайо наредиха изборните бюра да останат затворени заради коронавируса, предаде Франс прес.

Губернаторът на щата Майкъл Деуайн взе това решение, пренебрегвайки съдийско становище изборите да се състоят.

Губернаторът републиканец заяви късно снощи, че гласуването в разгара на кризата с Ковид-19 би поставилослужителите в изборните бюра и избирателите в недопустимата ситуация на опасност да се заразят с вируса. Той каза, че властите търсят вариант, който ще даде възможност на избирателите да гласуват по друг начин.

Щатският директор по здравеопазването Ейми Актън обяви здравна извънредна ситуация (която не позволява изборните бюра да бъдат отворени), поради опасения, че гласоподавателите и доброволците, много от тях - възрастни хора, ще бъдат изложени на вируса, посочва Асошиейтед прес.

Останалите три щата, в които днес са планирани първични избори - Аризона, Флорида, Илинойс - не отменят вота. Според властите им там е направено достатъчно да се гарантира безопасността на избирателите въпреки растящото безпокойство, че в някои бюра няма да има достатъчно служители и че избирателите ще се объркват, след като някои изборни секции бяха преместени от частни болници на други места.

След Луизиана и Джорджия, вчера бяха отложени първичните избори и в щата Кентъки - от 19 май за 23 юни.

Очаква се избирателната активност днес да бъда слаба, тъй като само при демократите има оспорвана надпревара за номинацията - между Джо Байдън и Бърни Сандърс.

Нови случаи в Китай

Китай съобщи за 21 нови случая на коронавирус, като само при един от тях заразяването е станало в страната. При останалите заразата е внесена от хора, пристигнали от чужбина, предаде Франс прес.

Единственият случай на местна зараза е в град Ухан, първото огнище на вируса. След като през февруари ежедневно съобщаваше за повече 1000 новозаразени, миналата седмица Пекин обяви, че "на практика е спрял" вируса. Сега властите се опасяват от връщането му чрез чуждестранни посетители. 

По тази причина от вчера всички пристигащи в Пекин от чужбина се поставят под задължителна 14-дневна карантина в специално предназначени за целта хотели. Изключения се правят за непълнолетни, бременни жени или хора, които живеят сами, на които се разрешава да останат под домашна карантина.

Девет от останалите 20 случая са установени в Пекин, а три - в Шанхай. В Китай до момента има 143 внесени случая.

През изминалото денонощие в континентален Китай са починали 13 души, с което жертвите на вируса в страната стават общо 3226.

Южна Корея съобщи днес за 84 нови случая. Това е третият пореден ден, в който Сеул отчита под 100 нови заразени. За сравнение на 29 февруари, когато беше пикът на заразата, властите съобщиха за 909 нови случая, отбелязва Ройтерс.

Според южнокорейските Центрове за контрол и превенция на болестите заразените са общо 8320. Смъртните случаи са се увеличили с два и сега са 81.

От болница са изписани 264 пациенти, които са се възстановили. С това оздравелите са общо 1401.
Заразените с коронавируса по света са вече над 175 500 в 145 страни, а смъртните случаи надхвърлят 7000.

Увеличават се болните в Турция

Потвърдените случаи на коронавирус в Турция вчера станаха 47, след като бяха регистрирани 29 нови случая, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс.

"Всички тези 29 случая са пряко или косвено свързани със САЩ, Близкия изток или Европа", посочи в Туитър министърът. Контактът с чужди страни ще продължи да представлява риск, предупреди той.

Властите обявиха, че в страната временно се затварят кафенета, спортни и развлекателни центрове, културни институции, преустановяват се и масовите молитви в джамиите, за да спре разпространението на коронавируса. 

Турският здравен министър каза също, че Анкара забранява самолетните полети до още шест държави, включително Великобритания и Обединените арабски емирства, с което страните, до които се спират полетите, стават 20.