Борсовите индекси в САЩ продължиха да падат, въпреки че Федералният резерв свали лихвите почти до нула, а централната и щатските администрации обявиха енергични мерки за ограничаване на растящата зараза с новия коронавирус.

На европейските стокови борси суровият петрол падна под $30 за барел, подчертавайки страховете от рецесия и силно отслабено търсене.

Търговията на Уолстрийт беше възобновена днес след 15-минутно прекъсване заради силен спад на индекса Стандард енд Пуърс 500. Промишленият индекс Дау Джоунс обаче продължава да потъва, с 11,4 на сто, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Силен спад се наблюдава и на водещите фондови борси в Европа - индексът DAX във Франкфурт потъва с 10 процента, най-ниската стойност от 2013 година.

В Париж CAC 40 потъна под прага от 3800 пункта, след като изгуби 10,38 на сто, съобщи ДПА.

Правителствата, изправени пред пандемията от коронавирус, трябва да стимулират координирано световната икономика, ако искат да стабилизират ситуацията. За това призова днес в блог управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина
Георгиева, цитирана от Франс прес.

Всички мерки, цялата работа, независимо дали става дума за паричната политика, за бюджета или за регламенти, е по-ефикасна, когато се прави координирано, пише Георгиева.

Постоянният контакт и тясната координация са най-добрите лекарства, за да гарантираме, че болката, причинена от вируса, ще е краткотрайна, допълва тя.

Засега МВФ няма точна оценка за въздействието на коронавируса върху световната икономика, но посочи, че растежът вероятно ще бъде по-слаб от отчетения миналата година.

Всеки ден се обявяват важни мерки, а взетите от централните банки в неделя са "смели", посочи Георгиева.

МВФ има възможността да мобилизира 1 трилион долара за финансиране, припомни Георгиева и призова да се окаже помощ на страните с нововъзникващи пазарни икономики, които страдат от масирано изтичане на капитали.