Въпреки че централните банки на най-големите държави в света предприеха редица мерки в опит да овладеят икономически последствия от разпространението на коронавирус, основните индекси на световните пазари отново светят в червено. 

Водещите фондови борси в Европа започнаха днешната сесия със силни спадове на фона на страховете, породението от разпространението на коронавируса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Индексът CAC 40 в Париж загуби 231,54 пункта или 5,62 на сто до 3886,82 пункта.

Франкфуртският Dax спадна под психологическия праг от 9000 пункта за първи път от 2016 година. Индексът отстъпи 465,13 пункта или 5,04 на сто до 8766,95 пункта.

Индексът FTSE-100 на Лондонската фондова борса започна търговията с понижение от 5,3 на сто до най-ниското ниво от октомври 2011 година.

Същото е положението и отвъд океана, където тази вечер Управлението на федералния резерв свали допълнително лихвите. Въпреки това - "Дау Джоунс"  и S&P 500 - двата най-влиятелни индекса, продължават да потъват. 

Срива се и японският NIKKEI, който не реагира по очаквания начин на обявените от централната банка мерки за справяне с кризата. Все пак японския пазар бележи най-малкия спад от всички изброени. 

Данните идват на фона на притеснителни съобщения от Китай. Поднебесната регистрира драстичен спад на икономика на фона на пандемията от коронавирус. Промишленото производство е спаднало с 13,5 на сто през януари и февруари спрямо същия период миналата година, сочат оповестените днес показатели.

Това е най-голямото свиване на показателя от 30 години за разглеждания период, отбелязва Ройтерс. То засилва опасенията, че китайската икономика ще се свие през първото тримесечие - за първи път от 1976 година, отбелязва ДПА.