Десет са новите случаи на зараза с COVID-19. Това прави 41 установени инфектирани, двама от които починаха - съпруг и съпруга.

Първоначално проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и на Националния оперативен щаб, огласи шест нови положителни проби, като добави, че се чакат резултатите от още девет проби. Около 19 часа потвърдените тестове се увеличиха с още четири. Или десет за деня.

Мутафчийски припомни, че тази сутрин заболелите бяха 31. Към 10:30 часа издъхна 74-годишният мъж в института „Пирогов“.

Във Варна и Стара Загора днес са изследвани съответно 9 и 17 проби, като всичките са отрицателни. До днес са тествани 157 проби в София.

Потвърдени са още пет положителни проби във ВМА и една проба в Националната лаборатория, но там се очаква потвърждение на още 9 проби. Истински потвърдени към момента имаме 6 нови случая на коронавирус“, заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски в 17 часа.

Той съобщи, че при някои от пациентите много лесно може да се проследи връзката. Двама от тях са роднини на вече приети пациенти, други са се завърнали от чужбина.

Състоянието им е "средно тежко", без да се налага интубация.

Проф. Мутафчийски даде информация за медицинските заведения, където лежат болните. Във ВМА има девет пациента с коронавирус (в средно тежко състояние). В “Пирогов” имаше двама починали, късно снощи беше прехвърлен един човек от “Свети Наум”.

Петима лежат в Белодробната болница, на които, ако утре се докаже отрицателна проба, ще бъдат поставени в домашна карантина.

„Ако нарушат тази карантина, знаете какво е наказанието, според Наказателния кодекс - до 5 години затвор и от 10 000 до 50 000 лева глоба. Винаги сме казвали, че тези пациенти нямат клинични оплаквания“, уточни Мутафчийски.

В Плевен лежат трима, а в Габрово - двама.

Мутафчийски ще даде брифинг в Министерския съвет днес от 20:00 часа. Председателят на щаба ще предложи въвеждането на по-строги мерки във връзка с пандемията.