Повечето университети отменят или поне отлагат предвидените за март и април предварителни кандидат-студентски изпити, както и защитите на дипломни работи и дисертации.

Софийският университет обеща да насрочи нови дати, а ако епидемията продължи, да върне вече събраните такси на кандидат-студентите или да ги използва при тяхно явяване на нормалната сесия през юни.

Това обаче оставя студентите с по-малко шансове при кандидатстването - ако няма предварителни изпити, те ще трябва да заложат на представянето си само на редовната изпитна сесия през лятото.

УНСС оповести, че спира всички мероприятия, включително защита на дипломни работи и дисертации, до 29 март, а Техническият в столицата отложи дори първата копка на нова сграда на Център за върхови постижения по оперативната програма за наука, за която текат отделни срокове, които трябва да бъдат спазени пред европейските институции.

Изпитите си по биология и химия отлага и Медицинският университет в столицата. Първият от тях щеше да се проведе на 22 март.