„Булгаргаз“ ЕАД ще резервира 500 млн. куб. м. природен газ на година за период от 10 години от терминала за втечнен газ до Александруполис, Гърция. Такова решение е взело правителството на заседанието си днес. Според съобщението на 10 март изтича крайният срок за подаване на оферти в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за резервиране на капацитет в терминала.

От Министерския съвет припомнят, че чрез „Булгартрансгаз" ЕАД държавата ще участва като акционер в проектната компания „Газтрейд" С.А., която осигурява развитието на проекта за изграждане на новия LNG терминал до Александруполис. "Участието на България в проекта е в изпълнение на политиката за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ с цел гарантиране на енергийната сигурност и постигане на конкурентни цени за българските потребители", пише още в съобщението за днешното решение.

Съоръжението за втечнен американски газ в Гърция се планира да влезе в експлоатация след средата на 2022 г. Заявените 500 млн. куб. м природен газ към момента представляват около 1/6 от потреблението на страната ни. Преди това кабинетът планираше да заяви капацитет от 300 до 500 млн. куб. м годишно, но за по-кратък период - от 3 до 5 години. По план чрез държавната си компания България трябва да придобие 20 на сто от терминала в Александруполис. Инвестицията се очаква да е на стойност 30 млн. евро. Идеята за участие е още от 2016 г.