Статуя на Владимир Ленин ще бъде издигната в западногерманския град Гелзенкирхен след дълга битка между лява партия и властите. Градът се намира в Рурска област, самото сърце на индустрията на Германия. И докато редица статуи на комунистическия лидер едно време са се издигали в градове и общини в източната част на страната, това ще бъде първият подобен монумент в западната, пише „Гардиън“.

Съдът постанови, че марксистко-ленинистката партия в Германия (МЛПГ) има право да постави метална статуя пред офиса си. От общината опитали да спрат проекта с аргумента, че ще „развали гледката“ към съседна сграда с историческа стойност. Общинският съвет е на мнение, че Ленин е неподходяща фигура за почит в града.

„Комунистическият лидер Ленин е представител на насилието, натиска, терора и огромното човешко страдание. Всичко това го прави несъвместим със свободния демократичен конституционен ред в Германия“, аргументират се общинарите.

Но МЛПГ, които са и собственици на сградата с историческа стойност, оспорват възраженията на Общината в съда, където те не издържат. Решението им от партията определят като „фантастична победа за Владимир Илич Ленин“.

„Много сме щастливи. Гелзенкирхен е работнически град и Ленин се вписва много добре тук“, казва Габи Фехтнер, председател на МЛПГ.

Говорител на общината твърди, че властите ще оспорят решението на магистратите.

Статуята на Ленин, която го изобразява с вдигната във въздуха дясна ръка, ще бъде официално открита на 14 март. Висока 2,15 метра, тя е изработена през 30-те в Съветския съюз. МЛПГ я придобиват от чешки град чрез онлайн аукцион за неназована сума. Очаква се мнозина поддръжници на лявата идея да пътуват до града специално за повода.

МЛПГ е основана през 1982 г., но и до днес е смятана за екстремистка и противоконституционна партия.

Площад Славейков