Официално изявление от НСО, придружено и с видео - заради медийния интерес, изпратиха от службата - заради драмата с петте медицински сестри, барикадирали се в бившия Партиен дом от вчера. Напрежението ескалира драстично тази сутрин, когато една от сестрите успя да се качи трайно на перваза на прозореца на сградата. И престоя там дълго, докато служители на НСО се опитваха да я убедят да слезе.

По-рано началникът на НСО ген. Красимир Станчев каза, че още във вчерашния ден - когато сестрите отказват да напуснат залата, в която се проведе заседание на комисията по здравеопазване, е потърсил съдействие от МВР. Но "останахме сами".

Разказа още, че още снощи е отишъл на място, когато е установено, че сестрите не са напуснали сградата. И ги е предупредил, че трябва да направят това до 22 ч, по силата на вътрешния правилник на Народното събрание.

Ето пълния текст на изявлението на НСО:

"Във връзка с продължилата близо 15 часа ситуация, при която петима граждани отказаха да напуснат помещение на охраняем от НСО обект – сграда на Народното събрание, заявяваме, че служителите на Националната служба за охрана положиха неимоверни и продължителни усилия по уважителен и в съгласие с личното достойнство на участниците в протестната проява начин да ги склонят към диалог и сътрудничество. Изразяваме дълбоко съжаление, че тези усилия не промениха нагласата на протестиращите, като същевременно категорично отричаме твърдения за проявено насилие спрямо тях.

Реакцията на служителите на Националната служба за охрана по обезопасяване на лицата бе предприета след търпелив и внимателен анализ на тяхното поведение и бе провокирана единствено от съображения за ограничаване на рисковете за техния живот и здраве и от видимо опасно за самите тях провокативно поведение. С риск за живота си и въпреки отявлената съпротива, служителите на НСО изпълниха по единствения възможен начин своя дълг и предотвратиха нелепа трагедия.

Началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев поднася дълбока благодарност на служителите, които допринесоха за това ситуацията да не се развие до трагичен изход.

А ето и видеото, за което от НСО се извиняват, че е с недобро, любителско качество. На него се виждат действията в момента, в който част от сестрите започват да се катерят по прозорците и опита на служители да предотвратят това. 

Според действащото законодателство НСО осъществява пропускателния режим в сградите, които охранява. В сградата, в която заседават депутатите, служителите на НСО, ангажирани с пропускателния режим, няма правомощия за действия във вътрешността на сградата. От службата нямат и вменена им отговорност да обследват кой кога е напуснал сградата, в която се влиза със специален пропуск или с покана. 

МВР отговаря: Нямаше нужда от намеса, наблюдавахме

Сградата на Народно събрание-2 (бившият Партиен дом, който бе арена на случата - б.р.) е обект със специален статут и се охранява от НСО. За да влязат въоръжени полицаи в нея, има определени условия, които трябва да бъдат изпълнени и ред, който трябва да бъде спазен. Такива предпоставки при кризата с медицинските сестри не е имало, твърдят от силовото ведомство.

Това беше в общи линии изявлението на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, след като от НСО обявиха, че са искали помощ от МВР, но такава не е получена. Били им пратени двама души, като официално от НСО казват, че са били неопитни като преговарящи в такива ситуации. Неофициално обаче с етвърди, че "кадрите", които от МВР пратили били от дирекцията за кадрови подбор във ведомството.

От МВР заявяват, че напротив – след като вчера след 18 ч са получили сигнал, наблюдавали ситуацията внимателно, включително до сутринта, когато тя е ескалирала – наблюдават я и в момента, заяви Иванов. От МВР преценили:

"Няма заложническа криза, няма терористичен акт, няма отвличане, няма никаква принуда. Категорично няма заплаха за живота на някой от НС или сестрите", заяви Иванов.

Според него от МВР взели мерки с постоянно наблюдение, физическо присъствие и чрез изпращане на пожарната "въпреки всичко". А освен това трябвало да охраняват и незаконния палатков лагер отвън. На журналистически въпрос – не се ли е забавила пожарната с надуваемия дюшек (която дошла с 40 мин закъснение), той отговори, че наблюдавал сутринта ситуацията лично и... "... Не сме видели този човек, медицинската сестра да има желание да скача. Трябваше време колегите да отидат с това платнище."

Иванов отказа да коментира думите на шефа на НСО за отказ на исканото съдействие, включително и като МВР не са предоставили "по-опитни" психолози от Института по психология на МВР.

"Ролята на психолозите е следната: първо, ние ги използваме да ги изправим срещу хора, които са извършили тежки криминални престъпления. Никога не сме очаквали те да свършат нашата работа, а напротив – да предвидят поведението, когато ние сме изправени и евентуално да противодействаме." 

Той лично не делял психолозите на "по-опитни" и "по-неопитни". Напротив – имало случаи, когато не успяват в преговорите с престъпници, но това не означавало, че психологът е неопитен.

"С НСО сме работили, работим и ще продължаваме да работим", каза Ивайло Иванов.

Какво пише в инструкцията за взаимодействие 

Националната служба за охрана и Министерство на вътрешните работи имат специална инструкция за взаимодействие, която касае и охраняваните обекти - в случая сгдарата на парламента, в която заседават парламентарните комисии.

Според нея взаимодействието между двете ведомства става под общото ръководство на началника на НСО и вътрешния министър. Оперативното взаимодействие на национално ниво се ръководи от главния секретар на МВР и началника на НСО или от оправомощени от тях длъжностни лица. Непосредственото ръководство и координацията - от началниците на структурни звена в НСО и ръководителите на основните структури на МВР. 

Пак според инструкцията оперативните центрове "незабавно се уведомяват" при: "непосредствено възникнала необходимост от извършване на съвместни действия при дейности с краткосрочен характер".

Дали заплашващи да скочат от перваза медицински сестри е такава ситуация - всеки сам може да прецени.

Кментар от магистрала "Хемус" дойде и от премиера Бойко Борисов.

"НСО правилно са постъпили. Буквата на закона е друга, начинът, по който трябва в една правова държава да се действа, е друг. Но това са български сестри, майки и съпруги, какво толкова, че там са преспали. Не е красиво да ги дърпат, да ги бутат", заяви.