"За пръв път в НСО се случва нещо такова като тип „терористичен акт“ или „отвличане“, не можах да намеря по-подходяща дума", заяви шефът на Националната служба за охрана генерал Красимир Станчев по повод случката с медицинските сестри, които се барикадираха и прекараха нощта в бившия Партиен дом.

Една от тях - Бойка Анастасова, дори излезе на перваза на прозорец и около 40 минути отказваше да се прибере вътре, тъй като по думите ѝ се страхува от НСО. Все пак тя се прибра обратно в стаята, когато вътре бяха допуснати журналисти. 

Анастасова се оплака от употреба на насилие срещу себе си.

"Насилие не е имало, като се спуснеш да хванеш някого и той се дърпа, счита това за насилие. Ако жената си вдигне превръзката, ще видите за каква рана става въпрос. Станало е при дърпането. Като ме гледате, няма как да ме упрекнете в това. Една от дамите още в 8 часа каза да не я доближавам и заплаши, че ще скочи от прозореца. Загасихме тока като тактически ход", добави той.

От МВР не съдействали на НСО, заяви шефът на службата за охрана.

"Да, останахме сами. Помолих за съдействие МВР. Очаквах по-качествени психолози. В крайна сметка не искахме да нагнетяваме повече това положение. Пет дами и пет мъже. Нашият тактически ход беше спирането на тока. Още вчера са поискани психолози от полицията, разкри Станчев. - Просто не исках да се качват по прозореца, исках да ги обезпечим. Ще направим анализ, със сигурност и ние сме допуснали грешки."