Коментарите за ситуацията с медицинските сестри са разнопосочни. Според мен добре е да се отчетат няколко параметъра:

1. Ако бТВ ги нямаше там, нямаше да се разбере какво става. От тази гледна точка си свършиха работата.

2. Ако bTV Новините предаваха друго, много хора можеха да ги обвинят, че се занимават с глупости, а не с по-важни неща (не че Шабан Шаулич е глупост, но все пак...).

3. Г-жа Дариткова каза в директно включване, че "медицинските сестри не са искали да говорят с депутатите от здравната комисия". Което е в директно противоречие с думите на самите сестри. Нямам идея кой е прав, но явно медиите са оказаха арбитър.

4. НСО все пак е само "служба за охрана". Охраняват. Не знам дали имат процедури за подобни ситуации.

5. Директорът на НСО директно каза, че е поискал помощ от МВР, но никой не е дошъл. Това е тема, която много ще се разчепква през следващите месеци.

6. Директорът на НСО директно каза, че са му изпратили психолози, които не са били с капацитет за преговори в подобни ситуации. Даже май подметна нещо, че са от "подбор на персонала". Дали това може да означава, че някой целенасочено се е опитал да саботира НСО без оглед на последствията? И пак ако не бяха медиите, нямаше да разберем.

7. На практика функцията на охранителните органи е да опазват обществения ред. Всеки, който окупира институция, трябва да е готов за контрамерки.

8. От бТВ правят нещо, което всяка медия прави - искат да покажат хора, които са се барикадирали в парламента. Разбираемо. Все пак е парламент. Представете си същата ситуация в Лондон например.

9. бТВ попадат на ситуация, която бързо ескалира. Какво да направят? Да спрат предаването и да пуснат Шабан Шаулич?

10. Респект за Антон Хекимян, как запази спокойствие в подобна ситуация. В такъв момент пожелавам на всеки да успее да реагира така.

11. Очевидно има драма в здравеопазването. От години всички говорим за това.

12. Очевидно няма реформа в този сектор.

13. Как цяла нощ един политик не отиде при тези сестри? Всички знаем, че медсестрите в България намаляват бързо до ниво да се затварят отделения. Не би ли трябвало да е приоритет?

14. Добре, че се размина без жертви.

Като цяло директен пример в ефир защо нивото на доверие в институциите е на толкова ниско ниво.

Спокоен ден!

Коментарът е от профила на Любомир Аламанов във фейсбук. Заглавието е на редакцията.