Американските военни съобщават, че се извършили въздушен удар срещу силите на талибаните в Южен Афганистан, само дни след като представители на САЩ и на талибаните подписаха амбициозна мирна сделка в Катар, предава Асошиейтед прес.

Това е първият американски удар срещу бунтовническата групировка от 11 дни, е казал военен говорител пред агенцията. Той посочи, че ударът е трябвало да спре талибанска атака срещу правителствени сили в Нахр-е Сарадж, провинция Хелманд.

Президентът Доналд Тръмп подвърди във вторник, че е говорил по телефона с лидер на талибаните, ставайки първият държавен глава на САЩ, за когото се смята, че е разговарял пряко с въоръжената групировка, отговорна за смъртта на хиляди американски войници след 19 години сражения в Афганистан.

Талибаните обявиха вчера, че независимо от временното примирие, възобновяват атаките срещу правителствените сили, но не и срещу чуждестранните военни в страната. Бунтовниците искат правителството в Кабул да освободи 5000 техни привърженици от затворите. Властта държи, че не е поемала такъв ангажимент с примирието. Преговорите между талибаните и нея за окончателно мирно споразумение трябве да започнат на 10 март.