Талибаните възобновяват офанзивните операции срещу афганистанските сили за сигурност, с което нарушават частичното примирие, предшестващо подписването на споразумение между бунтовниците и Вашингтон, предаде Франс прес.

Талибаните искат властта в Кабул да освободи 5000 техни съмишленици от затворите. 

Декларацията идва само ден, след като президентът Ашраф Гани заяви, че ще продължи частичното примирие, поне докато следващите разговори между афганистанските представители и талибаните започнат, ориентировъчно - на 10 март.

"Намаляването на насилието ... приключи и сега операциите ни ще продължат както обикновено", заяви говорителят на талибаните Забихула Муджахид пред АФП.

"Съгласно споразумението (между САЩ и талибаните) нашите муджахидини няма да атакуват чужди сили, но нашите операции ще продължат срещу силите на администрацията в Кабул."

Фавад Аман, заместник говорител на министерството на отбраната, заяви, че правителството "проверява дали (примирието) е приключило".

"Все още не сме имали съобщения за големи атаки в страната", добави той.

След подписването на сделката в събота, талибаните публично празнуват своята "победа" над САЩ.

Според сделката, чуждестранните сили ще напуснат Афганистан в рамките на 14 месеца, при условие че талибаните спазват гаранциите за сигурност и обещанието си да преговарят с правителството на Кабул.

Резкият спад на атаките поради частичното примирие от миналата седмица между талибанските, американските и афганистанските сили предложи на афганистанците рядка възможност да се занимават с ежедневието си, без страх от насилие, отбелязва АФП.

Гани предупреди бунтовниците в понеделник, че не е ангажиран с ключова клауза в сделката от Доха, включваща освобождаването на хиляди талибански затворници.