Около 3,4 процента от заразените с новия коронавирус са починали, повече от жертвите на сезонния грип, които са около 1 процент. Това заяви днес на пресконференция генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейсус, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. 

Но пък коронавирусът се разпространява по-трудно от грипа, стана ясно от изявлението. 

"COVID19 се разпространява по-неефикасно от грипа. Изглежда, че не се пренася от хора, които не са болни. Предизвиква по-тежка болест от грипа и все още няма ваксина или терапия срещу него. Но той може да бъде спрян", каза Гебрейсус.

Той призова хората по света да спрат да се презапасяват с маски и ръкавици, припомняйки, че в момента заради притесненията на гражданите има остър дефицит на предпазни средства. Те обаче са жизненоважни за медиците, борещи се срещу новия коронавирус и не само. 

"Не можем да спрем COVID19, без да защитим нашите здравни работници", добави той. 

 
Междувременно бе установен първи смъртен случай от новия вирус в Испания, като след фаталния край е било установено, че пациентът е бил заразен и с него. Нивото на заболеваемост продължава да расте в Италия - най-силно засегната от коронавируса европейска страна. Повече заболели отчитат още Великобритания и Германия. САЩ обявиха вече 8 жертви - всичките в шата Вашингтон във северозападната част на страната.
 
Все по-сериозна става ситуацията и в Иран. 
 
Президентът Доналд Тръмп каза днес, че правителството му може да забрани пътуванията от САЩ до райони, които са огнища на заразата, но не се обмисля ограничаване на пътуванията в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Сенатор Патрик Лийхи каза, че законопроектът за спешно финансиране на борбата с опасния вирус може скоро да е готов и до петък вечерта да е представен за подпис на президента. 
Тръмп е превел заплатата си за последното тримесечие на 2019 г., която е 100 000 долара, на министерството на здравеопазването, за да се използва за борба с инфекцията.