Турция свали днес сирийски военен самолет в Северозападна Сирия, където боевете се засилиха през последните дни, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Това породи опасност от директен конфликт между турските и руските въоръжени сили в битката за последния район в Сирия, контролиран още от бунтовниците, отбеляза агенцията.

По данни на турското министерство на отбраната поразеният сирийски самолет е L-39. Сирийската държавна агенция САНА потвърди, че турски военни самолети са свалили с ракети сирийски самолет в Идлиб. Това е третият сирийски самолет, който Турция поразява от неделя насам.

Членката на НАТО Турция подкрепя бунтовниците в Идлиб, а сирийският президент Башар Асад разчита на помощта на съюзника си Русия. 

Над един милион бежанци се струпаха от декември до сега по турската граница и ООН се опасява, че битката за сирийската провинция Идлиб може да предизвика най-тежката хуманитарна криза през продължаващата 9 години сирийска гражданска война.

За разлика от ЕС, Турция, САЩ и ООН, официално Москва твърди, че бежанска вълна от Идлиб нямало. Твърдението на външния министър на Руската хезерация Сергей Лавлов дойде днес - преди планираната среща Путин-Ердоган на 5 март в Москва по темата Сирия.

Боеве се водят северно от отвоювания вчера от сирийските сили стратегически град Саракиб, през който се стига до град Идлиб и до Алепо.

Сирийски държавни медии съобщиха, че армията разчиства града от укриващи се в покрайнините бойци. Кореспондент на държавната телевизия каза, че Турция обстрелва с артилерия сирийските сили, за да спре настъплението им.
По информация на бунтовници офанзивата на Дамаск е подкрепяна от хиляди бойци от ливански и иракски милиции.
Ахмад Рахал, сирийски генерал дезертьор, преминал към опозицията, каза, че съобщението на Русия, че е разположила военна полиция в Саракиб, цели да попречи на Турция да помогне на бунтовниците да отвоюват герада.
Анкара изпрати хиляди военни и бронирани машини в Северна Сирия през последния месец срещу силите на Асад. Сирийските военновъздушни сили убиха в края на миналия месец най-малко 34 турски военни.