Русия е готова да участва в разрешаването на ситуацията с мигрантите в Европа, но няма да прекрати действията си в Сирия, които нарича "борбата с терористите". Това се разбра от думите на външния министър на Руската федерация Сергей Лавров в Хелзинки, цитиран от БНР члез РИА Новости. 

„Разбираме изцяло сложността на проблем с мигрантите за ЕС, водим диалог по този въпрос между Русия и Европейската служба за външно действие и ще го продължим, ще се стремим да внесем своя принос в решаването на този проблем, но ние не можем да съдействаме за решаване на проблем за сметка на прекратяване на борбата с тероризма“, каза Лавров. 

Москва продължава да подкрепя силите на Башар Асад, слещу които Турция води битка в Идлиб. Според Лавров решението на ситуацията с мигрантите към ЕС лежи в пълното изпълнение на договорките между президентите на Русия и Турция, които бяха постигнати през септември 2018 г. за зона за деескалация в Идлиб. 

Изявлението идва преди анонсираната нова среща между Владимир Путин и Реджеп Ердоган на 5 март.

Междувременно руското военно министерство съобщи, че не повече от 35 000 души са пресекли границата от Сирия към Турция от началото на тази година. 

Ведомството отрича становищата на Турция и западни държави за бежански потоци и хуманитарна криза в Идлиб.

Днес ситуацията в Идлиб бе тема на разговори между германската канцлерка Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. В разговора по инициатива на Берлин е изразена надежда за постигане на резултати при срещата на високо равнище в Москва на 5 март между Русия и Турция.