След като споразумението на Вашингтон с талибаните е вече факт, светът ще иска да види доколко добре то ще бъде изпълнено. Привържениците на Тръмп казват, че то е вероятно най-добрата сделка, която той би могъл да постигне. Скептиците твърдят, че то вероятно няма да се окаже достатъчно, коментира БТА.

Пред погледите на света представители на САЩ и на талибаните си стиснаха ръцете, след като подписаха едно споразумение, което има за цел да сложи край на конфликта в Афганистан и да позволи силите на САЩ най-после да се върнат у дома след близо 19-годишно присъствие там.

Сделката не е без критици. Ястребите предупреждават, че тя представлява американска капитулация и може да изправи тяхната страна пред терористични рискове. Тези, които желаят тотално изтегляне, се опасяват, че споразумението не е непоклатимо и може да доведе до едно "тлеещо" присъствие в Афганистан.
Главният аргумент в подкрепа на това, което е сложено на масата, има два аспекта, но до голяма степен е свързан с умората в САЩ от тази война.

Първо, Афганистан е най-дългият (военен) конфликт в историята на САЩ. Войниците, които още не са били родени на 11 септември 2001 г., когато Ал Каида атакува САЩ, вече подлежат на служба да се бият там. "Всеки е уморен от тази война. Тя беше твърде дълга и ужасна", каза президентът Доналд Тръмп във Вашингтон. Той водеше кампания за прекратяване на войната и иска да изпълни това. Тази година предстоят избори и той обещава войниците да започнат да се изтеглят "незабавно".

Второ, това може би е най-доброто споразумение, което САЩ може да постигнат, без да чакат още едно поколение. Предишни шансове за споразумение бяха пропуснати и положението само става по-лошо за САЩ, вместо да се подобрява.

"Имахме по-добри позиции и бихме могли да получим по-добро споразумение във всеки един момент преди днешния ден. Но не успяхме, до голяма степен защото не искахме да признаем ограниченията, които имаме", каза Джарет Бланк, който беше американски посланик в Афганистан при президентството на Барак Обама. "Споразумението, което бихме постигнали утре, би било по-лошо", каза Бланк.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо бе изпратен от Вашингтон в Доха в последната минута, за да придаде тежест на споразумението и за да отправи допълнително предупреждение към талибаните, че американското изтегляне зависи от трайно прекратяване на насилието.

"Това споразумение няма да означава нищо, и днешните добри чувства ще се изпарят, ако не предприемем конкретни действия по поетите ангажименти и обещания", каза Помпейо.

Фактически признавайки опасенията на критиците на споразумението, че афганистанското правителство не е страна по него, Помпейо настоя, че сега талибаните трябва да седнат на масата с представителите на властите в Кабул. "Оттук нататък бъдещето на Афганистан трябва да бъде решавано от афганистанците", подчерта той.

Американският министър на отбраната Марк Еспър застана до афганистанското правителство в Кабул в знак на подкрепа към структурата, която Вашингтон изграждаше от почти две десетилетия, и предупреди ислямистките бунтовници, че подновяването на насилието ще "нулира" сделката.

Споразумението, ако устои, ще проправи пътя за преки преговори между талибаните и хора от избраното правителство на Афганистан.

Американското изтегляне ще стане на два етапа. Първо, САЩ ще съкратят силите си през идните месеци до 8600 войници - равнище, което имаха там преди Тръмп да стане президент. Надеждата е през следващата година да се стигне до пълно изтегляне.

"Подписахме споразумение с талибаните, което постига целите на САЩ и поставя Афганистан на пътя към мира", каза специалният американски представител за Афганистан Залмай Халилзад.

Той обаче се изправя пред въпроса дали това наистина е споразумение за мир или само план за САЩ да могат да се измъкнат (от Афганистан).

"Предвиденото от споразумението едноседмично намаляване на насилието след подписването му дойде по време на естественото затишие в боевете през зимата. Пълното изтегляне се предвижда за рано следващата година, преди да започне новия сезон на сраженията".

"Това е много по-малко споразумение за мир, отколкото споразумение за изтегляне", каза консервативният експерт Стивън Хейес.

Той отбеляза, че има тайни анекси към споразумението, което според него поражда съмнения дали особено деликатните въпроси не остават скрити от широката публика.

Генералът от резерва Дейвид Петреъс, който е и бивш командващ на американските сили в Афганистан, каза тази седмица, че има резерви към споразумението, включително що се отнася до борбата с тероризма, тъй като Афганистан бе използван като база за атаките през септември 2001 г.

"Там не важат правилата на Лас Вегас. Това, което става там, не е само тамошен проблем", каза той.

Според Петреъс борбата срещу тероризма в Афганистан потенциално е борба на много поколения.

Охотата за продължителна война обаче е изчерпана в САЩ. В Конгреса все повече се надигат настроения да се наложат ограничения върху Белия дом за поемане на нови разполагания на сили зад граница и водене на войни.

Призовавайки за по-голяма предпазливост, представителят на "гълъбите" Адам Ууниш - ветеран от войната в Афганистан, а понастоящем изследовател в института "Куинси", предупреди, че Тръмп обещаваше постепенно изтегляне и от Сирия, но американските сили там (все още) остават.

"Никой не трябва да твърди, че е прекратил войната, докато там все още остават някакви американски войници", писа Ууниш.

Според него политиката на Вашингтон трябва да претърпи промяна "от контрапродуктивна свръхупотреба на военна сила към реални дипломатически усилия".