По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираният за утре - 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя, съобщиха днес от областната управа в Стара Загора. Това обаче явно няма да спре президента Румен Радев да присъства, защото малко след обявлението за отменяне на тържествата, от "Дондуков" 2 дойде следното съобщение:

"Във връзка с препоръката на Националния оперативен щаб да бъдат отменени планираните тържествени мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България - 3 март заради риск от усложняване на "епидемичната ситуация", Прессекретариатът на президента информира, че от 11.00 часа на 3 март държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България".

Преди това пък Радев щял да присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир "Рождество Христово" от старозагорския митрополит Киприан.

Същото се отнася и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя също няма да отмени заявеното си на Шипка пръстсвие. 

"Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще произнесе тържественото слово на отбелязването на 3 март на връх Шипка. Тържествените чествания на паметния връх традиционно ще се проведат под патронажа на председателя на Народното събрание", посочват и от пресцентъра на парламента.

Въпреки отмененото честване, достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен. Въведените вече временни промени на движението в района обаче остават в сила.

Иначе препоръката е изпратена с официално писмо на председателя на оперативния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, както и до бластния управител на Стара Загора и кмета на община Казанлък, на чиято територия е Шипка. 

Чествания ще има и в София, като те няма да бъдат ограничавани. Национално движение "Хан Кубрат" организира шествие с гайди и тъпани в центъра на столицата. Шествието ще премине по маршрута от Мемориала на незнайния войн до паметника на "Цар Освободител". 

Отменен остава традиционният прием на държавния глава за 3 март, който се провежда във "Военния клуб".