По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираният за утре - 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя. 

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, обаче остава свободен. Въведените вече временни промени на движението в района остават в сила.

Съобщението дойде от областната управа в Стара Загора, на чиято територия е историческиях връх, след като препоръката на щаба, начело с ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски, бе адресирана до местните власти, президента, Народното събрание и министър-председателя. Въпреки че в страната ни към момента няма потвърден случай на заболял от коронавирус, от щаба припомниха за обявената от Световната здравна организация (СЗО) спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19. 

Решението на Щаба е съобразено със становищата експерти в епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина, уточняват оттам.

Препоръката е изпратена с официално писмо на председателя на оперативния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, както и до бластния управител на Стара Загора и кмета на община Казанлък, на чиято територия е Шипка.

Мотивът за отмяна на тържествата - "струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове".

"Въпреки че в страната ни няма регистриран случай на новия коронавирус, в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и други. Общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците – и на грипна ваканция. Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания.", заявяват от Щаба. 

Миналата седмица бе отменен и традиционният прием при президента Румен Радев по случай националния празник. 

Отмяна на публични събития има в целия свят. Както е известно, вече бяха спрени световни събития като карнавала във Венеция, Парижкото изложение на книги и маратон с 40 000 участници, автосалонът в Женева, спортни срещи в Италия. 

Франция забрани събиранията на повече от 5000 души, а в Швейцария ограничението е за събития от над 1000 души.