Китайските заводи са понесли опустошителен удар през февруари, тъй като епидемията от коронавирус е довела до рекордно свиване на производството и е парализирала широки сфери от икономиката. Това сочи индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на института Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), изготвен за медийната група Кайшин (Caixin), цитиран от Ройтерс и Франс прес.
Показателят е спаднал до 40,3 пункта през февруари спрямо 51,1 пункта през януари, което е най-ниското равнище от началото на публикуването този индекс през 2004 година.
Равнище под 50 пункта значава свиване на активността.
Транспортните ограничения и драстичните мерки за карантина, въведени от властите, парализираха китайския промишлен сектор и затрудниха възобновяването на дейността на заводите, тъй като все още голяма част от работниците им не са се върнали на работа.
Официалният индекс Пи Ем Ай, публикуван в събота от Националната статистическа служба (BNS), е спаднал до 35,7 пункта през февруари спрямо 50 пункта през януари. Сривът е по-голям от прогнозирания от анализаторите, анкетирани от агенция Блумбърг, които очакваха равнище от 45 пункта.
Правителственият индекс Пи Ем Ай, както и индексът Маркит-Кайшин, отразяват още по-подчертан спад на производствения сектор, отколкото по време на финансовата криза през есента на 2008 година.

"Веригите за доставки почти са прекъснати с удължаването на ваканциите за Лунната нова година и транспортните ограничения, въведени от много местни власти", отбеляза анализаторът от Кайшин Чжун Чжъншън.

Проблемите са взаимносвързани. Компаниите трудно се снабдяват с материали и части и срещат големи затруднения да доставят собствената си продукция, а това води до силно увеличаване на складовите наличности и натрупване на стари, изостанали доставки.
В същото време най-парадоксално инвеститорското доверие в развитието на китайската икономика в средносрочен план е продължило да се подобрява, достигайки петгодишен максимум, изтъква Чжун. Той обяснява тенденцията с арсенала от мерки в подкрепа на малките и средни предприятия, по-специално по-големия достъп до кредити. Това успокоява бизнеса, както и подкрепата на централната банка и данъчните облекчения, които предвещават значителен подем на икономиката след постепенното отшумяване на епидемията. 

БТА